“Suboticagas” planira proširenje distributivne mreže

Grad Subotica, odnosno konkretno Javno-komunalno preduzeće „Suboticagas”, ima ambiciozne planove za ovu godinu, kada je u pitanju proširenje gasovodne mreže. Interesovanje građana je veliko, a od ovog meseca im je omogućeno plaćanje priključka i na rate.

Gas, kao najjeftiniji i najčistiji energent, veoma je tražen i na severu Pokrajine. Izlazeći u susret povećanom broju zahteva, Javno-komunalno preduzeće „Suboticagas” ove godine ima ozbiljne planove. Prošle godine je realizovano 350, dok se ove planira čak 500 novih priključaka na gas, uz izgradnju odgovarajuće gasovodne mreže.

“Planiramo priširenje distributivne gasne mreže u dužini od 14 kilometara. Prošle godine je to bilo 10 kilometara, a pravimo i projektnu dokumentaciju za narednih 20 kilometara gasne mreže. Ove godine će najvećim delom biti pokrivena Mesna zajednica Šupljak, zatim delom Mesna zajednica Palić i jednim delom MZ Makova sedmica”, objašnjava Timea Horvat, direktorka JKP „Suboticagas”.
Trenutno je ovom preduzeću predato preko 60 zahteva za priključivanje na gasovodnu mrežu, a trećina tih priključaka će biti plaćena odloženo, odnosno na 12 mesečnih rata. To je olakšanje za građana koje je uvedeno od ovog meseca, naime sam priključak košta nešto više od 100 hiljada dinara.

„Prva rata bi iznosila nešto veći iznos u odnosu na ostale rate, jer se sa prvom ratom plaća i pripadajući PDV. To je oko 24 hiljade dinara, a svaka naredna rata bi tokom 11 meseci iznosila 7 hiljada dinara. „Suboticagas” nakon uplate treće rate počinje sa radovima na terenu, i ono što je još bitno istaći, tražimo administrativnu zabranu kao vid garancije, međutim administrativna zabrana može da glasi i na ime korisnika, odnosno neko treće lice”, dodaje Timea Horvat.

Važna odluka, kada je u pitanju proširenje gasne mreže, doneta je krajem prošle godine. Na osnovu te odluke Skupštine grada, radovi se mogu izvoditi i u zimskom periodu, ako to naravno dozvole vremenske prilike.

Izvor i foto: rtv.rs Kristijan Takač