Subotica: Tri nova obrazovna profila u Politehničkoj školi

Naredne školske godine u Politehničkoj školi biće otvorena tri nova obrazovna profila. Po prvi put, upisivaće se đaci na smerove geodetski tehničar-geometar, tehničar multimedija i instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja. Takođe, u planu je upis učenika na još šest obrazovnih profila.

Po prvi put u Politehničkoj školi obrazovaće se budući geodetski tehničari. Naredne školske godine, na ovaj smer biće upisano 30 đaka na srpskom nastavnom jeziku.

– Ovo zanimanje je veoma kompleksno i odgovorno. Školovanje traje četiri godine. Posao se uglavnom obavlja na terenu što podrazumeva da je učenik upoznat sa tehničkim priborom koji se koristi, a trebalo bi i da se odlično snalazi u prostoru i da je komunikativan budući da se obavljanje poslova najčešće odvija u timu. Po završetku srednje škole, postoji mogućnost daljeg školovanja na Geodetskom, Građevinskom fakultetu, kao i drugim srodnim tehničkim fakultetima i višim školama – objašnjava Aleksandra Radulović Zelenika, zamenik direktora u Politehničkoj školi.

Osim geodetskih tehničara, u Politehničkoj školi, po prvi put, naredne školske godine biće upisano jedno odeljenje tehničara multimedija. Školovanje traje četiri godine, a nastava će se odvijati na srpskom nastavnom jeziku, po dualnom modelu.

– Tehničar multimedija snima i obrađuje zvučne i video zapise, koristeći odgovarajuće uređaje i opremu. Montira slike i fotografije, kreira animacije i grafike pomoću raznih programskih alata, prilagođava ih i objavljuje na internet stranicama i različitim medijskim platformama. Đaci postaju grafički univerzalci sposobni da se brzo prilagode radu u grafičkoj industriji, veb orijentisanom IT sektoru i medijima.

Veliko interesovanje i potražnja vladaju i za obrazovnim profilom instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja, koji će naredne školske godine biti otvoren po prvi put u ovoj školi. Predviđen je upis 15 đaka na mađarskom nastavnom jeziku. Školovanje, u okviru ovog smera, odvijaće se po dualnom modelu.

– Instalateri ugrađuju razne cevovode, ventile, zatvarače i slično. Montiraju kotlove i radijatore, spoljašnje i unutrašnje jedinice klima uređaja. Stavljaju sistem u funkciju, ali i rade na njegovoj popravci i održavanju. Za đake koji budu upisali ovaj smer već je obezbeđena praksa u JKP “Vodovod i kanalizacija”, kao i u preduzeću “Cimgas”.

Osim instalatera vodovoda, grejanja i klima uređaja, u okviru kombinovanog odeljenja, školovaće se i rukovodioci građevinskom mehanizacijom. I na ovaj obrazovni profil biće upisano 15 đaka na mađarskom nastavnom jeziku.

U narednu školski godinu planiran je upis po jednog odeljenja arhitektonskih tehničara na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku, dok će na srpskom nastavnom jeziku biti upisano jedno odeljenje tehničara za oblikovanje nameštaja i enterijera.

– Na srpskom nastavnom jeziku, upisaćemo i jedno odeljenje operatera za izradu nameštaja, a školovanje će se odvijati po dualnom modelu. Na hrvatskom nastavnom jeziku ćemo upisati jedno odeljenje fotografa. Na ovom smeru nastava će se odvijati po dualnom modelu.

Planom upisa za iduću školsku godinu, predviđen je upis đaka na obrazovnom profilu tehničar dizajna, enterijera i industrijskih proizvoda. Na ovaj smer biće upisano dvadeset đaka na srpskom nastavnom jeziku.

Izvor i foto: subotica.com