Subotica: Rekonstruisana fasada Gradske biblioteke

Završena je rekonstrukcija glavne fasade na zgradi Gradske biblioteke u Subotici, koja, sa svojim Atlasima, predstavlja jedan od simbola centra Subotice, a obnova je realizovana zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena iz republičkog budžeta.

Zgrada u centru Subotice, u kojoj se od 1953. godine nalazi Gradska bibioteka, sagrađena je još 1895. godine prema projektu Ferenca Rajhla.

Poslednji put je ova prepoznatljiva fasada obnovljena pre 37 godina, a već nekoliko godina je bila u veoma lošem stanju.

Na inicijativu republičkog poslanika i predsednika Skupštine Grada Subotice Balinta Pastora, iz republičke kase je preko Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za obnovu fasade izdvojeno 18 miliona dinara.
“Ovi radovi obuhvataju rekonstrukciju fasade, Atlasa, razne konzervatorske radove, kao i zamenu prozora i vrata. Sve je urađeno na način da se ova zgrada u potpunosti može očuvati. Eliminisani su neki faktori koji su prethodnih godina doveli do toga da je skoro uništena ova zgrada, odnosno glavni ukrasi ove zgrade, Atlasi. Da nismo pravovremeno reagovali možda ne bismo mogli ovu zgradu da očuvamo, ali hvala Ministarstvu, hvala ministarki Obradović, hvala izvođačima radova i hvala Međupštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture”, rekao je Pastor, nakon što se uverio u kvalitet završenih radova.

Radovi na obnovi zgrade Gradske biblioteke se nastavljaju.

Na redu su ostale fasade, kao i krovna konstrukcija, ali se paralelno sa tim poslom planira i obnova drugih starih građevina u centru Subotice.

Izvor i foto: rtv.rs