Subotica: Povećan nivo ulaganja u infrastrukturu

Izmenama programa poslovanja nekolicine javnih i komunalnih preduzeća, biće povećan nivo ulaganja u infrastrukturu u Subotici, ocenjeno je na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice. Odbornici su vodili konstruktivnu raspravu o ravnomernom razvoju grada, i ne tako konstruktivnu o članovima novoformiranog saveta za međunacionalne odnose.

Odbornici subotičke skupštine pokrenuli su izradu plana detaljne regulacije zahvaljujući kojem će Kvantaška pijaca i Vatrogasci iz šireg centra grada biti premešteni na primerenije lokacije. Iza njih će ostati slobodan prostor, interesantan investitorima, a diskusija među odbornicima bila je u kom pravcu na tom prostoru da se gradi – kao do sada, ili drugačije.

“Nama, jednostavno, taj talas nove urbanizacije se približava centru grada, odnosno Gradskoj kući. Mi ugrožavamo naše jezgro, mi ga ne čuvamo kao narod u svetu, jednostavno dozvoljavamo da se to dešava i to je nešto na šta opozicija mora da reaguje, pa koliko god da nas ima u ovom parlamentu” – smatra Jelica Santrač iz Demokratske stranke Srbije.

Stav Saveza vojvođanskih Mađara će biti da se ograniči spratnost.

“Znači, da se na tom prostoru koji se praktično nalazi između Prozivke i centra grada mogu izgraditi prizemne zgrade, maksimalno sa jednim spratom i sa potkrovljem. Naš stav će biti da se uz svaki objekat obavezno obezbede i garažna mesta i odgovarajući broj parkova i dečijih igrališta” – rekao je šef njihove odborničke grupe Janoš Nagel.

Konstruktivna rasprava vlasti i opozicije o ravnomernom razvoju svih mesnih zajednica obeležila je donošenje izmena plana poslovanja javnih preduzeća, koja podrazumevaju veća ulaganja u infrastrukturu i osnovna sredstva, gde se izdvaja asfaltiranje u nekoliko sela, rekonstrukcija obilaznog puta oko Palića, dok je javnost mogla prvi put da čuje najavu rekonstrukcije centralne gradske pešačke zone.

“Ja sam najavio da ćemo u sledećem rebalansu uneti sredstva za izradu projekta za potpuno uređenje Korzoa u Subotici i pešačke zone. Ja se nadam najbržem i najboljem, da ćemo već iduće godine obezbeđivati sredstva za samo uređenje”- najava je šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Veljka Vojnića.

Nakon petnaest godina, subotička Skupština ponovo je imenovala savet za međunacionalne odnose, u koji će ući predstavnici osam manjinskih i dva predstavnika većinskog naroda. Uz razmenu različitih argumenata, koji svoje korene vuku iz identitetskih sporova Hrvata i Bunjevaca, a koji će, ukoliko se želi funkcionisanje ovog saveta, morati da se stave po strani, jer će savet sve odluke morati da donosi konsenzusom svih njegovih članova.

Izvor i foto: rtv.rs