„Subotica Open IT“ predstavlja potencijale grada maturantima iz okolnih mesta

Kako bi maturantima srednjih škola predstavili sve što naš grad nudi u oblasti informacionih tehnologija, od studiranja do zaposlenja, organizacija „IT Subotica 2030“ u petak, 1. aprila, organizuje „Subotica Open IT“.

Tako će više oko 400 učenika gimnazija, tehničkih i ekonomskih škola iz Sombora, Bačke Topole, Kule, Kikinde, Bečeja i Sente, imati priliku da se upozna sa programima Ekonomskog fakulteta i Visoke tehničke škole, ali i da poseti sedam kompanija u oblasti IT sektora koje posluju u našem gradu i Regionalni inovacioni start up centar pri Ekonomskom fakultetu.

– Cilj je promocija Subotice kao grada za život, naših obrazovnih ustanova, studiranja i karijere koju mogu da naprave. Zaokružićemo jednu priču, kako izgleda studentski život, mogućnost zaposlenja, odnosno kako izgleda karijerni put jednog IT stručnjaka u Subotici – najavljuje  Oliver Guganović, u ime organizacije „IT Subotica 2030“. – U Subotici je trenutno registrovano više od 100 IT kompanija. Uvek su potrebni kvalitetni stručnjaci i ukoliko imaju znanje, studenti već na drugoj ili trećoj godini mogu da nađu zaposlenje. Predstavićemo im i tehnologije i zanimanja koja postoje u tim kompanijama, kako izgleda posao cele palete zanimanja koja postoje u IT a nisu nužno programerska.

Visoka tehnička škola je jedan od osnivača inicijative „IT Subotica 2030“ i u petak će otvoriti svoja vrata budućim studentima.

– Imamo jako dobru saradnju sa kompanijama iz ove asocijacije i veliki broj đaka koji nisu iz Subotice imaće mogućnost da pogledaju našu ustanovu, a potom će ih naši studenti voditi po loklanim komanijama – kaže Zlatko Čović, profesor na Visokoj tehničkoj školi. – Ovo je jedinstvena prilika da upoznaju Suboticu, da vide koje im sve mogućnosti nudi, da ako žele da već tokom studiranja mogu da sarađuju sa nekom od kompanija a po završetku odmah nađu zaposlenje, da mogu da ostanu i ovde osnuju svoj porodični život.  Imamo dosta primera da su studenti iz drugih sredina, baš zahvaljujući dobroj saradnji sa kompanijama, shvatili da je Subotica jedno dobro mesto za rad i život. Bićemo  zadovoljni ako  bar deset odsto prisutnih srednjoškolaca izabere neku od naših ustamova za dalje školovanje.

Šta sve nudi program poslovne informatike maturanti moći će da saznaju na Ekonomskom fakultetu.

– Ideja je da se Subotica afirmiše kao grad za studiranje, što nije nimalo lak zadatak pored Novog Sada, Beograda i Segedina. Zato je naš zadatak da predstavimo prednosti Subotice u odnosu na ove gradove,  da deca vide da i ovde mogu da imaju jedan kavlitetan karijerni put, lepo mesto za život i osnivanje porodice – dodaje Vuk Vuković, prodekan za osnovne i master studije na Ekonomskom fakultetu.

Izvor i foto: subotica.com