Mask kupio Tviter

Bord direktora Tvitera odobrio je prodaju kompanije milijarderu Ilonu Masku za 44 milijarde dolara, saopštila je juče ta kompanija.

Ovim dogovorom jedna od najuticajnijih društvenih mreža na svetu u potpunosti prelazi pod kontrolu najbogatijeg čoveka na svetu prema listi Forbsa.

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a postao jedan od najvećih akcionara. Mask je proteklih dana u više navrata isticao da je njegov cilj da ojača slobodu govora na platformi i da “otključa” izuzetan potencijal Tvitera, podseća CNN.

On je u ponudi Tviteru naveo da je shvatio da Tviter mora da se transformiše u privatnu kompaniju kako bi se ostvario njegov cilj da ta društvena mrreža postane platforma za slobodu govora.

“Investirao sam u Tviter jer verujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodno izražavanje širom sveta i verujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionisanje demokratije. Međutim, pošto sam uložio u kompaniju, shvatio sam da ona niti teži niti služi tom društvenom imperativu”, napisao je Mask.

Do dogovora je došlo četiri dana nakon što je Mask predstavio finansijski paket kojim će podržati akviziciju. To je navelo odbor Tvitera da ozbiljnije shvati ponudu, a mnogi akcionari tražili su od kompanije da ne dopusti da prilika za dogovor izmakne.

Pre manje od measec dana Mask je postao jedan od najvećih akcionara Tvitera, a ponuđeno mu je i mesto u odboru, što je on odbio.

On je 14. aprila iznenadio je industriju ponudom da kupi Tviter za 41 milijardu dolara.

Mask je prošle nedelje istakao da je pripremio 46,5 milijardi dolara za kupovinu kompanije.

Izvor: Tanjug

Foto: Steve Jurventson