Subotica ima osam autohtonih rasa golubova

Subotički jednobojni plavi letač, golub koji je jedinstven po specifičnoj boji perja i belom krugu oko čiju, autohtona je i najmalobrojnija rasa golubova koja se uzgaja samo u Subotici.

Njen opstanak ipak je osiguran zahvaljujući retkim odgajivačima kakav je Josip Bačić koji se golubarstvom bavi duže od tri decenije, a kome je ova rasa donela ne samo mnogo zadovoljstva već i brojne pehare.

“Sa “subotičkim jednobojnim plavim letačem” učestvovao sam na gotovo svim izložbama u Srbiji. Dospeli smo i do Evropske izložbe balkanskih rasa koja se svake godine organizuje u drugoj državi. Kada je bila priređena u Bugarskoj, ovaj moj golub dobio je izvanredne ocene. Bio sam oduševljen kada je, nakon tog učešća, na kućnu adresu u Subotici stiglo najveće priznanje”, kaže Josip Bačić, odgajivač autohtone rase subotičkih golubova.

Šara u obliku srca na krilima odlika je srcastog kružnog i dvosrcastog letača, takođe autohtonih rasa subotičkih golubova, a pored njih to su i ukrasni i drhtavi golub, belorepi i beloprugasti letač i subotički ogrličasti visokoletač.

“Ni jedan grad u Srbiji, pa ni na prostoru bivše Jugoslavije, ne može da se pohvali da ima osam autohtonih rasa golubova. Ponosni smo što imamo to bogatstvo i trudimo se da ga očuvamo za buduća pokoljenja”, poručuje Josip Bačić.

Brojne autohtone rase bogatstvo su Subotice u svetu golubarstva i odgajivača poput Josipa Bačića, okupljenih u Udruženju odgajivača sitnih životinja koje postoji punih šest decenija, a zahvaljujući kojima je obezbeđeno očuvanje za budućnost ovih jedinstvenih rasa golubova.

Izvor i foto: rtv.rs