Sprema se novi Fiat: Da li će se praviti u Kragujevcu?

Italijanska kompanija za sledeću godinu sprema mali elektrifikovani gradski automobil, a nakon toga će uslediti tri kosovera u naredne tri godine. Prema određenim spekulacijama, postoji mogućnost da će se novi model proizvoditi u Srbiji.

Proizvodnja Fijata 500L je obustavljena i neće je biti do 12. aprila. Zaposleni ne znaju kakva je budućnost fabrike, nadaju se da će se dobre vesti o proizvodnji novog modela, koje su najavljene iz državnog vrha pred kraj prošle godine, konačno i obistiniti.

Predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fiat plastik Zoran Miljković, kaže za N1 da su dobili nezvaničnu informaciju iz kabineta premijerke Srbije da će proizvodnja Fijata ostati ovde, a da će se od 2023. proizvoditi električni modeli, najverovatnije – Fiat Panda.

Ipak, novi elektrifikovani gradski model iz italijanske kompanije trebalo bi da bude predstavljen paralelno sa novom generacijom Pande. Dimenzijama bi bio sličan, ali još uvek nije poznato da li će i deliti isto ime. Fiat, kao deo Stellantisa, sada ima više novca da obnovi svoju gamu, a ova kompanija je već objavila da je njihova budućnost potpuno električna.

Dizajn novog malog gradskog automobila koji će debitovati sledeće godine, ali i tri nova krosovera, već je odobren, a najmanje dva modela će biti pod velikim uticajem koncepta Centoventi iz 2019.

Prvi novi Fiat, za koji postoji mogućnost da će se proizvoditi u Srbiji, ciljaće istu publiku kao Peugeot 208 i Opel Corsa. Najverovatnije će biti dostupna hibridna i potpuno električna varijanta, a novi Fiat će koristiti aktuelnu CMP platformu jer Stellantis neće početi sa upotrebom nove STLA platforme za manje automobile do 2026.

Ipak, novi model bi mogao dosta toga da pozajmi od električnog Fijata 500, kao što su baterije i električni pogon. Što se Pande tiče, prema najavama iz italijanske kompanije stiže nova generacija koja će biti robusna i jednostavna, ali još uvek nije poznato kada.

Izvor: Nova S, InfoKG
Foto: Milan Nikić