Sombor: Podrška za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja

Gradsko veće grada Sombora održalo je 91. sednicu na čijem dnevnom redu se našlo 18 tačaka.
Između ostalog, članovi Gradskog veća dali su saglasnost na posebne programe korišćenja sredstava za Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ Bezdan i Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“ Sombor, za 2022. godinu. JKP „Vodovod“ sredstva u ukupnom iznosu od 5.300.000,00 dinara koristiće za servis postrojenja u Bezdanu, a JKP “Zelenilo” Sombor sredstva u iznosu od 5.000.000,00 dinara koristiće za nabavku opreme koja će skužiti za održavanje javnih zelenih površina.

Gradsko veće prihvatilo je ponudu JKP „Prostor“ Sombor za izradu urbanističkog projekta za izgradnju državnog puta I B reda (brze saobraćajnice) na teritoriji opštine Kula – deonica: od administrativne granice sa gradom Somborom do administrativne granice sa opštinom Vrbas. Grad Sombor je sa Opštinom Kula potpisao Sporazum o saradnji povodom izrade urbanističkog projekta za izgradnju državnog puta I B reda (brze saobraćajnice) na teritoriji opštine Kula, a sredstva za izradu urbanističkog projekta obezbedila je Opština Kula.

Na 91. sednici prihvaćen je Predlog programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za Grad Sombor za 2022. godinu, koji će se naći pred odbornicima na nekoj od narednih sednica Skupštine grada. Ovim programom planirano je da se putem konkursa podrži razvoj pčelarstva i uzgoj lavande. Poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem pčela i proizvodnjom meda, podržaće se putem konkursa za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo, za šta je opredeljen ukupan iznos od 1.500.000,00 dinara. Putem konkursa podržaće se i lica koja su zainteresovana da se bave uzgojem i preradom lavande na teritoriji grada Sombora u 2022. godini, za šta su predviđena ukupna sredstva u iznosu od 500.000,00 dinara koja će se utrošiti za nabavku sadnica lavande.

Gradsko veće odobrilo je Predlog rešenja o obrazovanju komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini – licitacija za 2022. godinu, kao i Predlog rešenja o obrazovanju komisije za izradu predloga godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Grada Sombora za 2023. godinu. O ovim predlozima odlučivaće se na nekoj od narednih sednica Skupštine grada.

Na današnjoj sednici, članovi Gradskog veća usvojili su i Rešenje o određivanju visine naknade za zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Sombora koje se koristi u proizvodnoj 2021/2022. godini kao poljoprivredno zemljište do privođenja planiranoj nameni putem neposredne pogodbe. Cena zakupa se utvrđuje u zavisnosti od kulture i klase zemljišta, a građevinsko zemljište u javnoj svojini grada koje nije privedeno planiranoj nameni davaće se u zakup javnim nadmetanjem, putem prikupljanja pisanih ponuda putem javnog oglašavanja.

Izvor i foto: sombor.rs