Sombor: Gradsko veće usvojilo program brige za javno zdravlje

Gradsko veće grada Sombora danas je održalo 87. sednicu na čijem Dnevnom redu se našlo 12 tačaka.

Između ostalog, članovi Gradskog veća usvojili su Posebni program društvene brige za javno zdravlje. Ovaj program Zavoda za javno zdravlje Sombor usmeren je na aktivnosti koje će pratiti i analizirati stanje životne sredine, faktore rizika i uticaje na zdravlje koji potiču iz životne sredine na teritoriji Grada Sombora. Program je posebno usmeren na zdravstvenu ispravnost vode za piće, površinskih voda, bazenskih voda, otpadnih voda, monitoring vazduha, monitoring buke, okruženje bez ambrozije, javno – zdravstvenu kontrolu predškolskih i školskih ustanova, praćenje i analizu zdravstvenog stanja stanovištva, promociju značaja preventivnih pregleda, prevenciju faktora rizika za nastanak hroničnih nezaraznih oboljenja, kao i prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Takođe, usvojen je tekst Javnog konkursa za organizovanje sprovođenja javnih radova u seoskim područjima u oblasti održavanja i obnavljljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode. Кonkurs se sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a planirano je angažovanje 27 lica iz teže zapošljivih kategorija, za šta su izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 9.000.000,00 dinara.

Veće je prihvatilo predloge JКP „Zelenilo“ Sombor za izvođenje radova na dopuni dečijeg igrališta i ugradnju pametne klupe u Кolutu, izgradnju dečijeg igrališta na Šikarskom putu u Somboru i dečijeg igrališta u parku „Pionir“ u Staparu. Ovi radovi su deo realizacije projekata participativnog budžetiranja za 2022. godinu, gde se drugu godinu za redom realizuje po jedan projekat, koji su putem glasanja izabrali građani, za svaku mesnu zajednicu.

Na današnjoj sednici prihvaćen je i predlog Javnog poziva bankama za dostavljanje ponuda sa uslovima plasiranja sredstava КRT-a Grada Sombora u 2022. godini u vidu „noćnog trezora“.

Izvor i foto: sombor.rs