Slobodna zona Subotica se širi do Sente

Nakon Kikinde, Slobodna zona Subotica bi već tokom leta mogla da proširi svoje poslovanje i na područje opštine Senta. Inicijativa je potekla od strane lokalne samouprave u Senti, kao i kompanija koje rade na teritoriji te opštine.

Slobodna zona Subotica je prošle godine zauzela prvo mesto po ostvarenom prometu među 15 slobodnih zona koliko ih posluje u Srbiji. Taj uspeh nije ostao neprimećen pa se tako u opštini Senta počelo razmišljati o proširenju poslovanja subotičke zone i na područje njihove opštine, kao što to već funkcioniše na području opštine Kikinda.

“Mi smo definisali korake koje oni prvo moraju da urade u Senti, a to je određivanje područja, anketiranje zainteresovanih, već prisutnih investitora u Senti, za rad u režimu slobodne zone, priprema dokumentacije koju mora da uradi opština Senta. Sa druge strane zahtev prema Vladi Republike Srbije i Ministarstvu finansija, kao i priprema elaborate, to je naš posao, međutim mi to nismo jednom radili do sada, tako da verujem da ćemo vrlo brzo imati Slobodnu zonu Subotica u opštini Senta”, objašnjava Ivan Saveljić, stručni saradnik Slobodne zone Subotica.

U Slobodnoj zoni Subotica trenutno posluje 11 kompanija, a ove godine očekuje se dolazak i novih investitora. Sve te kompanije uživaju sve benefite koje im Slobodna zona pruža.

“Osećaju te benefite, kao što su oslobađanje od carine, oslobađanje od PDV-a, na uvoz sirovina, na uvoz mašina, na uvoz repromaterijala, oslobađanje od plaćanja PDV-a na energente. Isto tako uslužno i ljubazno osoblje sa naše strane, koje je za njih prisutno 0-24 sata, ubrzani carinski postupak, gde mi imamo carinski terminal samo za naše korisnike, gde se carinska procedura po uvozu obavi u roku od 5 do 7 minuta, što značajno ubrzava njihov postupak, pogotovo kod izvoza gotovih proizvoda u Evropsku uniju”, dodaje Saveljić.

Širenje kapaciteta i broja poslovnih korisnika, ovoga puta na području opštine Senta, dodatno će unaprediti rad Slobodne zone, poručuju iz tog preduzeća.

Izvor i foto: rtv.rs