Slobodan izvoz leske u EU

Evropska Komisija je nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva, saopštilo je ranije Ministarstvo poljoprivrede. Međutim, iz Srbije se na svetska tržišta već godinama izvoze i sadnice koštunjavog voća.

Primer dobre prakse je firma “Seveplant” iz Kule, koja na oko 200 hektara rasadnika proizvodi preko 6.000.000 jednogodišnjih i dvogodišnjih sadnica na godišnjem nivou.

Za srpske rasadničare iz Rasinskog okruga, teritorije grada Šapca i Zapadnobačkog okruga izvoz je veoma značajan. Primera radi, Zapadnobački okrug je samo tokom prošle godine imao udeo od 32 odsto od ukupnog izvoza sadnica iz Srbije, a budući da imamo plodnu zemlju ova privredna grama ima izuzetan potencijal.

Sadnice visokokvalitetnih sorti jabuka, krušaka, šljiva i trešanja kompanije “Seveplant” iz Kule nalaze na plantažama širom sveta, a budući da godišnje izvezu oko šest miliona sadnica, svrstavaju se među lidere u Srbiji i tri najkvalitetnija rasadnika u Evropi.

Vladimir Hanak, “Seveplant”Kula: “Što se tiče jabuke, mi smo sigurno lider, a preko 2,5 miliona sadnica jabuke godišnje izvezemo. Poslednje četiri godine mi smo preko 10 miliona sadnica samo izvezli u Rusiju. Evropska unija je više zadužena za inovativne sorte, nove sorte, a njima smo okrenuti zbog toga da bismo pratili tokove u ovoj branši. Zemlje istoka su u razvoju i one kupuju sadni materijal, pa smo tu našli neki balans”.

Izvoz sadnica leske značajan je velikim kompanijama, dok su manji domaći proizvođači lešnika orijentisani prinosu.

Dalibor Forgić, vlasnik plantaže lešnika u Somboru: “Mi nismo baš planirali da izvozimo sam plod, kupili smo sadnice pre devet godina, jer treba čekati na prinos. Ako to bude sve uredno da našim radom i trudom bude lep lešnik, u planu je za izvoz finalnog proizvoda”.

Sadni materijal je značajan izvozni potencijal, ocenjuju u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor: “Glavni izvozni proizvodi su nam bili sedišta za automobilsku industriju, tekstilni proizvodi, pivo, žitarice, kukuruz i pšenica, ali poslednjih nekoliko godina značajno pojačanje koje utiče na ukupan izvoz je je izvoz sadnica”.

Prema podacima Regionalne privredne komore Sombor, u prošloj godini izvezli smo sadnica u vrednosti 28,9 miliona evra, od čega iz Zapadnobačkog okruga 9,2 miliona, što je 32 odsto od ukupnog izvoza sadnica iz Srbije.

Izvor: rtv.rs

Foto: Ministarstvo poljoprivrede