SKC Kragujevac: Najava programa za narednu nedelju

Ponedeljak, 7. mart u 20.00 časova
Kontakt galerija SKC
Jazz Monday – TiTiTi

Beskrajna improvizovana džez pletenica; Boršič i dva Drašlera, saksofon, bas i bubanj, poznata lica slovenačke improvizovane i free jazz scene spojili su se u trouglastu izvedenicu većeg benda Oholo!
Džez pletenica, napajana od trenutka, neprestano vijuga između tradicije i slobode, luta duboko, lagano lebdi i zvuči dobroćudno.

  1. konačno će objaviti svoj prvi album autorskih kompozicija pod uticajem velikog slikara Jože Tisnikara.

Utorak, 8. mart u 20.00 časova
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – Jagnje

ULAZ SLOBODAN

Režija: Valdimar Jóhannsson
Žanr: drama
Trajanje: 106 min.
Proizvodnja: Island, Švedska, Poljska

Noomi Rapace, proslavljena kao Lizbet Salander u Trilogiji “Milenijum” ovaj put se na filmskom platnu pojavljuje kao farmerka koja uz muža uzgaja stado ovaca na prelepoj, ali udaljenoj farmi na Islandu. Živeći u ovom idiličnom ambijentu, u kome imaju sve, njihov jedini problem je što nemaju decu. Ali i to se menja kada jednog dana na svojoj farmi otkriju novorođenče koje se tu misteriozno i iznenada pojavilo. Odlučuju da ga zadrže i odgajaju kao svoje dete. Ovaj neočekivani obrt u njihovim životima im donosi mnogo radosti koje će transformisati njihove živote na najneočekivaniji i superuzbudljiv način.

Zanimljivost sa snimanja ovog filma je da je Noomi Rapace prvi put na filmu govorila islandski jezik koji je naučila kao mala dok je sa majkom živela u toj ostrvskoj državi.

Čekamo vas uz sve mere za suzbijanje širenja virusa COVID 19.

Sreda, 9. mart u 19.00 časova
Galerija SKC
Predstavljanje fanzina – Crnoslovlje
Na fanzinaškoj sceni Srbije pojavio se novi naslov koji je u potpunosti posvećen temama horora. Fanzin koji je izdanje drugog fanzina – Librariona – u prvom broju donosi tri priče, jednu recenziju i intervju.
U uredničkom uvodniku kaže se:
“Iako horor odavno obitava u mejnstrimu , puni bioskope i plasira se na liste top 10 bestselera, njegovi koreni jesu u andergraundu, os strašnih seoskih priča do knjižica koje su se delile ispod stola i u inat vlastima, crkvi i dominantnoj kulturi.”
O fanzinu govoriće izdavač i jedan od trojice urednika, Danijel Tikvicki.

Sreda, 9. mart u 21.00 čas
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – Karaoke party 2021.

Karaoke party se tradicionalno održava dva puta godišnje u prostoru Studentskog kulturnog centra Kragujevac, i to u letnjem i u zimskom semestru. Studenti-učesnici sa kragujevačkog univerziteta izvode pesme na srpskom, španskom, italijanskom, nemačkom, engleskom i francuskom jeziku. Ovaj događaj predstavlja ujedno i priliku za zajednički rad i druženje studenata sa različitih katedri i fakulteta. Na karaokama održanim u junu 2021. godine učestvovali su studenti-predstavnici sledećih fakulteta: Filološko-umetničkog, Pravnog, Ekonomskog, Fakulteta inženjerskih nauka i Fakulteta medicinskih nauka.Takođe proglasili smo pobednike putem online glasanja.

U emisiji KARAOKE PARTY 2021 publika će imati prilike da čuje glas studenata- učesnika ovog događaja, da se upozna sa atmosferom ovog sjajnog događaja i uživa u dobroj muzici i zabavi.

Četvrtak, 10. mart u 21.00 čas
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – Kad opet bude sunčano, Tihana Smiljanić

Kad opet bude sunčano Tihane Smiljanić je pesnička knjiga koja je svojom neposrednošću, provokativnošću i pre svega emotivnim nabojem i bujnim pesničkim darom privukla zasluženu pažnju među pratiocima mlađe pesničke scene.
O autorki i knjizi iz 20. kola edicije Prvenac na njenom beogradskom predstavljanju govorili su: Katarina Fiamengo, pesnikinja, Zvonko Karanović, predsednik žirija edicije Prvenac i urednik Nenad Glišić.
Emisija je snimljena na toj književnoj večeri u januaru i odražava njenu atmosferu.

VII festival amaterskih pozorišta Kulisa
Ne buljite tako romantično!
10 – 13. mart, Sala PMF-a i Kontakt galerija SKC

U takmičarskom delu festivala nalazi se 6 predstava pozorišta iz Beograda, Bečeja, Niša, Boljevaca, Smederevske Palanke i Banja Luke.

Festival otvara tribina Zakulisni razgovori koja će se održatiu Kontakt galeriji SKC-a, a njen tematski fokus će biti na ulozi koju pozorište ima u životu savremenog pojedinca, sa osvrtom na vanredne okolnosti koje je pandemija donela. Da li pozorište predstavlja beg od stvarnosti ili suočavanje sa tom istom stvarnošću?

Učesnici tribine su članovi oba žirija:
Stručni žiri – Miona Marković, pozorišna i filmska glumica, Petar Mihajlović, dramski pisac i scenarista, i Miloš Unić, profesor glume i vokalne tehnike na Akademiji scenskih umetnosti Léda, u Tuluzu.
Žiri učesnika – predstavnici učesnika Kulise i predstavnik Akademskog pozorišta SKC Kragujevac.
Tribina je ovorenog tipa i razgovoru se mogu pridružiti svi zainteresovani posetioci.

Kao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Kontakt galeriji SKC-a.

U muzičkom programu festivala ovoga puta nastupiće di-džej dvojac – Šćepine vragolije i Luton.

Program VII Kulise

Četvrtak, 10. mart

18:00 Tribina Zakulisni razgovori
20:00 Nigde nikog nemam – Akademsko pozorište Branko Krsmanović, Beograd

Petak, 11. mart

18:00 Razredni neprijatelj – Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej
20:00 Šćepine vragolije i Luton
Na ovogodišnjoj Kulisi ⁷ đuskamo sa sjajnim dvojcem – Šćepine Vragolije & Luton koji obećavaju vrelu festivalsku atmosferu! Osvojili su beogradsku DJ scenu, a sada u Kragujevcu na sceni SKC-a vrte zabavnu muziku – disko, elektro, haus, tropikal, sve ono što tera na đuskanje, bez mnogo pametovanja i razmišljanja.

Subota, 12. mart

17:00 KANATA/M’rš u pozorište – DIS teatar, Banja Luka
20:00 Laki komad – Akademsko pozorište SKC Niš

Nedelja, 13. mart

18:00 Epitaf – Gradsko pozorište, Kulturni centar Smederevska Palanka
20:00 Kovači – BAG teatar, Boljevci

Izvor i foto: skckg.org