Setva dvostruko skuplja ova godine

Silosi su puni žita, a novi rod pšenice stiže već za tri meseca. Počela je i setva kukuruza, soje, i suncokreta na oko dva miliona hektara oranica. Zbog promena na svetskom tržištu ratari kažu ovog proleća posejaće manje kukuruza, a više uljarica nego prošle godine. Vreme pogoduje radovima u polju, ali setva je kažu šabački poljoprivrednici dvostruko skuplja.

U zemljištu ima dovoljno vlage za setvu i nicanje, ali ne i dovoljno novca u džepovima poljoprivrednika za najvažniji posao u proleće. Na poskupljenje setve, najviše je uticala cena mineralnog đubriva.
“U odnosu na mineralno đubrivo je 300 odsto skuplja nego prošle godine, što se tiče semena i goriva nije toliko mnogo skuplja. Isto sejem kao i prošle godine, samo malo manje đubreta bacamo, ali se nadam da će opet biti dobro”, kaže poljoprivrednik iz Šapca Milan Kostantinović

Zbog porasta cena repromaterijala, ove godine će prema rečima poljoprivrednika izostati primena pune agrotehnike.

“Setva je skuplja minimun 50 odsto. Promenio sam mnogo toga, prvo način pripreme, lošije je pripremljeno zemljište zbog cene nafte. I semena, naravno, birao sam koja su jeftinija, nisam uzimao kvalitetnija i skuplja semena. Đubrivo takođe, kupovao sam koje je jeftinije, lošije,” naveo je Stefan Dragojević, poljoprivrednik iz Šapca.

Skok cena i potražnja žitarica na svetskom tržištu, uticali su na promenu setvene strukture. Šabački poljoprivrednici uvećavaju površine pod uljaricama.

“Očekujemo ovu godinu da ne bude slična ranijim godinama, razlog su naravno turbulencije na tržištu đubriva. Ali, ipak mislimo da će i ova godina biti, dobitna, da kažem prinosna za poljoprivredne proizvođače, ostataka hranjiva iz prethodne godine postoje. U najavi je na
svetskom tržištu neki nedostatak merkantila suncoketa i soje, dakle u odnosu na kukuruz, ipak će više biti posejano suncokreta i soje u odnosu na ranije godine,”, napomenuo je Darko Simić iz PSSS Šabac

Vremena za setvu, agronomi kažu da ima do kraja meseca. U Šapcu je poskupelo i uslužno sejanje, sa 35 evra po hektara na 50 evra.

Izvor: rtv.rs
Foto: rts.rs