Šaban Šaulić dobija spomenik u Šapcu

Povodom inicijative za postavljanje spomen – obeležja u Šapcu, pevaču i producentu narodne muzike Šabanu Šauliću, juče je u Gradskoj kući organizovana konferencija za medije, na kojoj su govorili gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, Šabanova supruga Gordana Šaulić i akademski vajar Zoran Ivanović.

,,Grad Šabac je zajedno sa porodicom Šaulić, krajem 2020. godine, pokrenuo inicijativu o podizanju spomen – obeležja našem Šapčaninu, jednom od najpopularnijih pevača narodne muzike i producentu – Šabanu Šauliću. Prvo obeležje ,,kralju narodne muzike”, kako su ga zvali poštovaoci njegovog lika i dela, biće podignuto na zelenoj površini na uglu ulica Mačvanske i Kralja Milana, a plan je da bude otkriven 6. septembra 2022. godine, simbolično na godišnjicu Šaulićevog rođenja. Izrada spomenika poverena je jednom od najpoznatijih srpskih vajara i redovnom profesoru na Fakultetu primenjenih umetnosti/ Univerziteta u Beogradu Zoranu Ivanoviću. Najveći deo sredstava za podizanje spomenika obezbediće porodica Šaulić uz podršku prijatelja, dok će Grad Šabac finansirati postavljanje postamenta i parterno uređenje neposredne okoline spomenika”, rekao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić.

Dodao je da Grad Šabac veliki značaj pridaje kulturi sećanja, te je podizanje ovog spomenika način da se Šabac oduži čoveku koji je deo istorije ovog grada i koji je dao veliki doprinos u razvoj naše kulture.
Šabanova supruga, Gordana Šaulić, rekla je da je lokacija gde će se nalaziti spomen – obeležje simbolična, jer je Šaban baš odatle krenuo sa namerom u veliki grad i svet.

,,Šaban je taj svet i osvojio, a ovde će imati svoje mesto, kako bi svi koji prolaze i dolaze znali da je jedan takav umetnik ponikao odatle i ostavio svoj pečat na ponos svih generacija. Veliku zahvalnost za realizaciju ove ideje dugujemo gradonačelniku i novoj vlasti, kao i našem kumu Milenku Kostiću i ,,Auto Čačku” koji su pomogli u svim segmentima“, naglasila je Šaulićka.

Prema rečima vajara Zorana Ivanovića, spomenik je u fazi idejnog rešenja, biće u bronzi, a ukupna veličina spomenika trebalo bi da bude oko četiri metra.

Šaban Šaulić mladost je proveo u Šapcu, igrajući fudbal u Mačvi, a trenirao je i boks. Prvi album izdao je 1969. godine, kada je imao 18 godina. Ukupno je snimio 22 singl – ploče i više od 30 albuma. Kažu da je posle Cicvarića, Šaban najpoznatije muzičko ime iz Šapca. Pre tri godine, 17. februara 2019, tragično je nastradao u saobraćajnoj nesreći, u Nemačkoj. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Konferenciji su prisustvovale i Šabanove kćerke Ilda Šaulić i Sanela Šaulić, kao i vajar Bogdan Dobrota.

Izvor i foto: sabac.rs