Polovina testiranih građana u Subotici i dalje pozitivna

Smanjuje se pritisak na Kovid ambulantu Doma zdravlja u Subotici. Broj pregleda se smanjio na više nego duplo u odnosu na veliki pik koji je zabeležen krajem januara, pa je i broj medicinskih timova smanjen sa 14 na 8.

Broj pregleda i broj pozitivnih pacijenata je 31. januara dostigao maksimum. Tog dana je bilo 520 pregleda, a od testiranih osoba je 230 bilo pozitivno. Proteklih nedelju dana se broj pregleda na dnevnom nivou ustalio na prosečno 200, a od testiranih građana je polovina, odnosno 60-70 osoba, pozitivno. Klinička slika je ista, a stručnjaci apeluju na građane da se obavezno jave u ambulantu ako na sebi osete neke simptome, koji mogu da se povežu sa Kovidom-19.

„Bilo kakva prehlada da je u pitanju, da oni misle, treba da se testiraju, zbog toga da bi mogli uključiti terapiju ako je potrebno. Pogotovo je bitno da se jave pacijenti koji imaju hronična oboljenja, postoji antivirusna terapija, i to dva oblika. Ono što mi možemo dati ovde u ambulanti, to su u obliku tableta ili kapsula lekovi, i ono je bitno, ako je baš hroničan neko u pitanju, ili mlađa osoba koja ima neke pridružene bolesti, šaljemo u bolnicu gde dobija drugu antivirusnu terapiju u obliku infuzije, to su monoklonska antitela, koja daje bolnica”, ističe dr Elizabeta Vrana, koordinatorka Kovid ambulante Doma zdravlja u Subotici.

Naša sagovornica je početkom nedelje učestvovala na stručnom sastanku koji je Ministarstvo zdravlja ogranizovalo u Beogradu, i na kojem je doneto nekoliko zaključaka.

„Ono što je bio apel na celom skupu jeste da se smanji upotreba antibiotika, odnosno antibiotici nikako ne u kovid infekciji, samo ako je dokazana superinfekcija bakterijska, a drugi deo razgovora se odnosio na vakcinaciju, da se vakcinacija treba nastaviti, jer ono što smo primetili jeste da pacijenti koji završavaju sa teškom formom bolesti su uglavnom nevakcinisane osobe”, dodaje dr Vrana.

Što se tiče vakcinacije, u Subotici je ona skoro stala. Više od polovine stanovnika još uvek nije primilo ni prvu dozu neke od vakcina, dnevno se na punkt za imunizaciju javi oko 100 građana, koji uglavnom primaju treću dozu.

Izvor i foto: rtv.rs