Pčelarima subvencije, 800 dinara po košnici

I ove godine, počev od 15. aprila, pčelari u Srbiji mogu da konkurišu za subvenciju države, koja iznosi 800 dinara po košnici. Pravo na podsticaj za najmanje 20, a najviše 1.000 košnica, može da ostvari pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Mogućnost subvencija koriste i pčelari sa severa Banata. Kako naglašavaju, aktuelni konkurs Ministarstva poljoprivrede važan je i kao pokazatelj kontinuiteta podrške i podsticaja razvoju pčelarstva. Ipak, zbog sve većih troškova proizvodnje, ubuduće se nadaju povećanju iznosa po košnici.

“Pomogne proizvodnju, pre svega u pokrivanju osnovnih troškova, kao recimo šećera za prolećni razvoj. Ali, sve poskupljuje, i šećer je poskupeo, poskupelo je gorivo, oprema, tako da bi bilo lepo kad bi bilo više. Ali, šta da radimo, zadovoljni smo i sa ovim”, kaže Duško Janjić, pčelar iz Kikinde.

“Pčelarstvo je grana poljoprivrede koja obećava i u koju bi trebalo više da se ulaže. Konkursi se konstantno objavljuju i to pokazuje da su država , kao i Pokrajina, prepoznale da je to grana poljoprivrede u koju treba dosta uložiti, jer ima potencijala”, smatra Mirko Knežević, pčelar iz Banatskog Velikog Sela.

A u trenutku kada u ataru sve cveta, što je za pčele najidealniji period u godini, pčelari moraju dodatno da strepe. Naime, prskanje i tretiranje voćarskih i ratarskih kultura svakog proleća donosi iste brige.

Iako je ranijih godina bilo dobrih primera da poljoprivrednici obaveštavaju pčelarska udruženja kada će određenu parcelu tretirati, naši sagovornici kažu da ove godine to još niko nije učinio. I pored profita, veća saradnja i solidarnost su nam neophodni.

Izvor i foto: rtv.rs