Pad broja zaraženih i pad interesovanja za vakcinaciju u Zapadnobačkom okrugu

Na teritoriji Zapadnobačkog okruga više je od 1500 aktivnih slučajeva – u Somboru 778, Apatinu 246, Kuli 290 i Odžacima 253. Pad broja zaraženih prati i pad interesovanja za vakcinaciju pa se tako na vakcinalnom punktu u Somboru dnevno vakciniše oko 30 gradjana.

Broj pregleda u Kovid ambulanti u Somboru značajno je smanjen. Od ukupno 282 pregleda u poslednjih 7 dana 60 pacijenata bilo je pozitivno dok je njih 14 upućeno ka Opštoj bolnici.
“50 ljudi dolazi dnevno u Kovid ambulantu iz raznih razloga. Dnevno se testira oko 30 gradjana – od toga bude 10 do 12 pozitivnih svaki dan. Taj broj je stabilan već desetak dana sa tendencijom da se još smanjuje što je za našu kovid ambulantu dobra i povoljna vest”, rekao je načelnik Kovid ambulante dr Zdravko Hlodik.

Na teritoriji Zapadnobačkog okruga sanitarna inspekcija izvršila je 674 inspekcijska nadzora i izdala 56 prekršajnih naloga.

“Na teritoriji Grada Sombora sanitarni inspektori odeljenja Sombor izvršili su kontrolu kovid sertifikata u 246 ugostiteljskih objekata i 16 objekata za priređivanje posebnih i klasičnih igara na sreću. Prilikom kontrole u 4 ugostiteljska objekta utvrdjene su nepravilnosti jer korisnici usluga ili zaposleni nisu posedovali kovid sertifikat. Tada su sanitarni inspektori izrekli upravnu i sanitarnu meru. Upravna mera podrazumeva pražnjenje objekta i 24 časa zabranu obavljanja delatnosti. Izriču se kaznene mere i pišu prekršajni nalozi za pravno lice 300.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu 50.000 dinara, preduzetnike 150.000 dinara, kovid redare 30.000 dinara i fizičko lice koje nije posedovalo kovid sertifikat 5.000 dinara”, objasnila je načelnica odeljenja sanitarne inspekcije Sombor Božana Sovilj.

Na kovid odeljenju Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” trenutno se nalazi 20 pacijenata.

Izvor: rtv.rs
Foto: pixabay.com