Otkrivena spomen ploča na mestu porušene sinagoge u Sremskoj Mitrovici

U Sremskoj Mitrovici je otkrivena spomen ploča u znak sećanja na mestu gde je pre 80 godina porušena Jevrejska sinagoga. Ploča je postavljena preko puta Mitrovačke gimanazije u spomen uništenoj i iskorenjenoj jevrejskoj zajednici u Sremskoj Mitrovici.

Svečanoj ceremoniji otvaranja spomenka prisustvovali su predstavnici Izraelske ambasade u Srbiji, koji su izrazili veliku zahvalnost Gradu i istakli da su Jevreji i Srbi za vreme holokausta pretrpeli velika mučenja i stradanja.

Inicijativa za postavljanje spomenika je pokrenuta u “Muzeju Srema” Sremska Mitrovica, a Grad je podržao inicijativu.

Od četrdeset uspešnih jevrejskih zanatlija koji su doprineli razvoju Sremske Mitrovice posle Drugog svetskog rata nije ostala ni jedna porodica. Mitrovčani kažu da se žrtve rata i progona nikada ne smeju zaboraviti.

Na inicijativu vinkovačkog rabina Salomona Neumana i Mitrovačkog Jevrejina Josipa Flajšmana 1904. godine izgrađena je sinagoga. Izvođač radova bio je Ivan Voler prema planu nepoznatog arhitekte iz Budimpešte. Zgrada je bila jednospratna, imala je tri ulaza na prizemlje i dva ulaza na galerije. Zidovi su bili bež boje, a tavanica unutrašnjosti nebeskoplave sa zlatnim zvezdama.

Postavljanjem spomen ploče čuvamo sećanje na jevrejsku zajednicu koja je živela u Sremskoj Mitrovici pre Drugog svetskog rata, istakla je gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Početkom II svetskog rata, Sinagoga je zatvorena i zapečaćena, ali je početkom avgusta počela pljačka i odnošenje svih dragocenosti iz Sinagoge, nakon čega je skidan crep i drvene grede, 06. avgusta 1941. je sledilo potpuno uništenje u snažnoj eksploziji. Od jevrejske zajednice u Sremskoj Mitrovici ostalo je samo groblje.

Izvor: rtv.rs
Foto: Sremska TV