Opština Apatin u utorak obeležava Dan državnosti

Srbija u utorak obeležava dan kada je otpočela borba za njeno oslobođenje od vekovnog ropstva pod osmanlijskim carstvom. 15. februara 1804. godine u Orašcu, Karađorđe Petrović podiže ustanak koji će ubrzo Srbiji doneti prve slobodne teritorije i utabati put kojim Srbija postaje kneževina. Na isti dan, 1835. godine Srbija koju je tada predvodio knez Miloš Obrenović donosi Ustav kojim je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti.

Kao prvi koraci u formiranju moderne srpske države, 15. februar se smatra izuzetno značajan, te se obeležava kao dan Republike Srbije.

Opština Apatin će tradicionalno obeležavanje Dana državnosti održati na platou ispred Doma kulture u 11 časova, dok će se sećanje na našeg heroja Radeta Ratka Vejina održati sat vremena ranije u hali OŠ „Žarko Zrenjanin“ koja će nositi njegovo ime.

Ovom prilikom želim da pozovem sve građane opštine Apatin da 15. februara prisustvuju održavanju Dana državnosti koje će početi u 10 časova ispred hale OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz razloga što ćemo tom prilikom istu nazvati po našem sugrađaninu Radetu Ratku Vejinu koji je preminuo 28.maja 1999. godine tokom bitke na Paštriku. Ovo je prilika da mu se mi Apatinci kao njegovi sugrađani zahvalimo, poručila je predsednica opštine Apatin Dubravka Korać.

Izvor i foto: soapatin.org