Omladinski centar u Subotici dočekuje mlade sa idejama

Ako imate od petnaest do trideset i pet godina i ideju koju nemate gde da sprovedete u delo, pokucajte na vrata u ulici Matije Korvina u Subotici. Tamo funkcioniše nesvakidašnji omladinski centar, bez jezičkih, nacionalnih, ideoloških ili bilo kojih drugih barijera gde su dobrodošli mladi sa svim njihovim idejama, koje najčešće i ruše te barijere.

Keruj be. U prevodu sa mađarskog – pridruži se. Filmskim večerima, nadmatenjima u društvenim igrama, kreativnim radionicama, stvaranju muzike. Ili iznesi svoju ideju ostalima i kvalitetno provedi vreme. Ovo je bila ideja grupe mladih Subotičana kada su jedan prostor u strogom centru Subotice pretvorili u jedan od retkih omladinskih centara u gradu.

“Ja mislim da im je jako bitno i da imaju mesto gde nisu stvari samo u vezi škole, nego da imaju negde da idu kada imaju slobodno vreme. I jako je bitno da to bude besplatno, tako da ja mislim da ovde jako puno mladih ljudi dolazi i voli tu, jer ovde imaju slobodu i svako može da pokaže svoje pravo lice”,kaže omladinska radnica Žofija Hulo.

Ovaj centar je drugačiji i po tome što ima višejezične programe, čime ruši jezičku barijeru među mladima različitih nacionalnosti u višenacionalnom gradu kakv je Subotica. I to u sklopu projekta Udruženja “Klara i Rosa”.
“U toku osam meseci mi smo sebi dali zadatak da mapiramo probleme mladih tako što ćemo njih uključiti u sam proces i da pokušamo da izgradimo jednu dvojezičnu grupu, što mislim da uspevamo, do sada, kroz jedanaest – dvanaest susreta koje smo imali”, kaže Gordana Vukov Ciganjik iz udruženja “Klara i Rosa”.

Omladinski aktivisti održavaju u životu ovaj centar već četiri godine zahvaljujući kvalitetnim projektima i podršci donatora iz zemlje i inostranstva.

Izvor i foto: rtv.rs