Odsek za kliničku patologiju u Sremskoj Mitrovici dobio novu opremu posle četvrt veka

Odsek za kliničku patologiju Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici dobio je novu opremu posle skoro četvrt veka. Novi aparati doprineće napretku u radu, u smislu brže i jasnije histopatološke analize dopremljenog materijala, sredstva za nabavku obezbedila je Vlada AP Vojvodine, po osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

U Odsek za kliničku patologiju, stigao je novi tkivni procesor, kriotom, aparat za kalupljenje, dva rotaciona mikrotoma, kao i fioke sa slajdovima i kasetama.

Služba patologije je jedna od opterećenijih u mitrovačkoj bolnici koja svaki dan obavi veliki broj pregleda,a novi aparati doprineće bržim i jasnijim histopatološkim analizama dopremljenog materijala, na osnovu koje lekar određuje terapiju, koju pacijent treba da primi. Uprkos staroj opremi koja će ostati u funkciji, prosečan broj dana za dobijanje rezultata je 10 dana, umesto uobičajenih do 30.

Zajedno sa opremom , bolnica je dobila i nov porođajni sto, a sredstva za nabavku obezbedila je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodina, po osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. U proteklih pet godina Pokrajinski sekretarijat uz donacije pomogao je Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici sa 250 miliona dinara, a uskoro se očekuje nova oprema za još nekoliko odeljenja.

Ukupna vrednost novih medicinskih aparata i opreme je nešto preko 18 miliona dinara. Kredit koji je Republika Srbija od Svetske banke mogao bi u narednom periodu Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici doneti novi pokretni i stacionarni rendgen, kao i novi skener, kako bi se smanjile liste čekanja, i prevazišli eventualni kvarovi jer bi jedan skener uvek bio u funkciji.

Izvor: rtv.rs
Foto: pixabay.com