Od marta najsavremenije lečenje i u Dedinju 2

Novo “Dedinje 2” sa jednom podzemnom etažom i četiri sprata, na ukupno 14.000 kvadrata predstavlja najsavremeniji Institut za kardiovaskularne bolesti u regionu, a očekuje se da će sredinom marta primiti i prve pacijente.

Direktor tog instituta prof. dr Milovan Bojić rekao je za Tanjug da će 1. marta biti generalna proba funkcionisanja aparature, opreme, a ostalo je samo pitanje datuma svečanog otvaranja.

“Odmah posle svečanog otvaranja odmah krećemo da radimo u svim segmentima Dedinja 2 i počinje sa radom objekat koji je preko potreban građanima, jer se ova zemlja decenijama nalazi u samom vrhu po broju obolelih od bolesti srca i krvnih sudova. Mi dobijamo Instutut Dedinje kao celinu, jer ovo koje smo imali, to je funkcionisalo uslovno u v.d. stanju koje je trajalo od 1997. godine”, rekao je Bojić.

Podseća da se na izgradnju objekta Dedinje 2 čekalo 25 godina.

“To je ostvareni san generacije lekara i zdravstvenih radnika kojima ja pripadam, i naravno taj san se ne bi mogao ostvariti da nije bilo velikog investicionog zahvata vlade Republike Srbije na čijem čelu je tada bio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je 18. juna 2018. godine zajedno sa patrijarhom Irinejem i sa mnom postavio kamen temeljac a kasnije i nadzirao radove na gradnji”, poručio je on.

Dodaje da je gradnja bila neprekidna i u uslovima korone, te da je sve završeno u roku.

“Mi smo jedina zdravstvena ustanova koja nije imala čekaonice i ambulante, naši su hodnici bili kao u nekom trosobnom stanu, nismo imali mesta da se ljudi presvlače niti kabinete za lekare, mi nismo imali prostor gde ćemo da se bavimo naukom, prostor za transfuzije i laboratorije. Sada smo sve to dobili, a onda dobijamo i najbolji operacioni blok i intenzivnu negu koju sam ja u životu video, nova odeljenja za preoperativnu pripremu i post operativni tretman pacijenata”, objašnjava direktor Instututa “Dedinje”.

Bojić navodi da će taj instutut, koji je registrovan i kao naučna ustanova, nastaviti sa uvođenjem novih intervencija.

“Nama je nebo granica, mi obnavljamo naš kadar, primamo mlade ljude i ulažemo u njih. Mi smo srpskoj kardiovaskularnoj medicini u poslednje četiri godine podarili blizu dvadeset novih tehnologija i procedura”, poručio je Bojić.

Novi blok instituta Dedinje ima 108 bolesničkih postelja, 25 kreveta na intenzivnoj nezi i četiri operacione sale od kojih je jedna “hibridna sala” u kojoj se istovremeno vrši više procedura na pacijentu, kazala je portparolka tog instituta, anesteziolog Jelena Lešanović.

Ona je za Tanjug istakla značaj nove zgrade koja će, prema njenim rečima, služiti ne samo pacijentima iz Srbije, već iz regiona koji decenijama unazad dolaze na lečenje upravo na Institut “Dedinje”.

Takođe, dodaje dr Lešanović, nova je i sala za premedikaciju u kojoj se pacijenti koji se spremaju za hitnu hiruršku intervenciju, odnosno uspavljuju i kompletno pripremaju, a zatim sa sve pokretnim respiratorom voze u operacionu salu.

“Novi kapaciteti omogućavaju da pacijenti lakše dođu na pregled, brže se dijagnostikuju i da se liste čekanja smanje koje su sada u porastu zbog čitave situacije sa pandemijom virusa korona”, kaže dr Lešanović.

Govoreći o odeljenju preoperativne pripreme, ona ukazuje na to da će pacijenti tu moći da se prime i do sedam dana pre operacije kako bi stručnjaci pratili njihovo stanje uoči hirurške intervencije.

“Svu dijagnostiku potrebnu za operaciju, koju su do sada radili uglavnom u svojim regionalnim medicinskim ustanovama, sada to mogu ovde, a čitav tim stručnjaka detaljno će te pacijente ispitati pre same intervencije”, zaključuje ona.

Izvor: gradskeinfo.rs

Foto: pixabay.com