Novi Sad dobija poligon za ekstremne sportove u Kineskoj četvrti

Planskom dokumentacijom je u Kineskoj četvrti, kod “Češkog magacina” i Studentskog doma “Nikola Tesla”, predviđen poligon za ekstremne sportove, a Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je krajem godine tender za gradnju tog sportskog parka po sistemu “ključ u ruke”, odnosno projektuj i izvedi. Međutim, javna nabavka, procenjene vrednosti 25 miliona dinara, nedavno je obustavljena, budući da je jedina pristigla ponuda ocenjena kao neprihvatljiva, jer beogradska firma koja se javila na tender nije dostavila odgovarajuću dokumentaciju.

Bez obzira na to što je javna nabavka obustavljena, Novi Sad bi do kraja godine ipak mogao da dobije prostor za ekstremne sportove, jer je planirano da projektovanje i gradnja budu zavšeni za šest meseci, naravno, ukoliko UGZI do leta raspiše novi tender i odabere projektante i izvođače.

Svojevremeno je objašnjeno da je cilj realizacije projekta podrška ulaganjima u sportsku infrastrukturu, a poligoni u Kineskoj četvrti će biti namenjeni korisnicima različitih godina, ali i interesovanja.

Po podacima Katastra, parcela na kojoj je planiran poligon zavedena je kao gradsko građevinsko zemljište u javnoj svojini, površine oko 2,5 hektara (25.000 metara kvadratnih).

Planom detaljne regulacije “Kineske četvrti sa Češkim magacinom”, delovi poseda od oko 900 i 1.700 kvadrata predviđeni su za površine javne namene – zaštitno zelenilo, i upravo će tu biti smešteni poligoni “pumptrack&parkour”, odnosno staza za biciklizam i teren-park za rekreaciju.

Imajući u vidu blizinu Dunava, intervencije bi, kada je reč o parternom uređenju, trebalo da budu minimalne, prilagođene zahtevanim zonama zaštite i postojećem stanju vegetacije.

Slobodni prostor će biti ozelenjen i opremljen urbanim mobilijarom, a cilj uređenja je uklapanje novoprojektovanih sadržaja u postojeći ambijent.

U delu parka za ekstremne sportove planiran je poligon za biciklizam, u obliku srca/slova “M”, koji je zamišljen kao kombinacija isturenih krivina, s tim da će staza biti duga 47 metara.

Staza će se nalaziti na površini dimenzija 14,9 x 16,20 metara, a osim za biciklizam, poligon će biti pogodan i za vožnju rolera, skejtborda, trotineta, ali će moći da ga koriste i osobe u invalidskim kolicima.

U okviru “parkur” parka za rekreaciju, dimenzija 14 x 17 metara, sa sigurnosnom zonom površine oko 238 kvadrata, biće postavljena oprema poput prečke za preskakanje, lopte za preciznost, “pauk” kavez, vratilo, osovina za ravnotežu, precizna kriva, penjalica i precizna greda.

“Parkur” je inače način kretanja u urbanoj sredini i savladavanja prepreka trčanjem, skakanjem i penjanjem.

To je aktivnost u kojoj nema pravila, nije takmičarska i ne zahteva prethodno sportsko iskustvo i posebnu opremu, a zasniva se na raznovrsnim, višedimenzionalnim pokretima na spravama.

Izvor gradske info

Foto: Unsplash/ivabalk