Novi park u Rumi posvećen dr Draganu Ovcinu

U prisustvu porodice, supruge, kćerki, prijatelja, kolega, čelnih ljudi lokalne samouprave i njegovih Rumljana danas je u našem gradu, tik uz Dom zdravlja, otvoren park posvećen dr Draganu Ovcinu, jednom od najcenjenijih zdravstvenih radnika nove generacije, koji nas je nažalost prerano napustio pre dve godine.

U uređenom prostoru parka centralno mesto zauzima bista dr Ovcina, koju su danas otkrili njegova supruga Jelena Ovcin i predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Bista je rad poznatog rumskog vajara Branislava Crvenkovića, a autentičnost umetničkog izraza naišla je na odobravanje svih onih koji su doktora Dragana poznavali.

“Kada sam stupila na funkciju predsednika Opštine obećala sam svojim sugrađanima da ćemo Rumu učiniti lepšom i zelenijom, odnosno da ćemo više pažnje posvetiti ekologiji i zaštiti životne sredine, ali i ozelenjavanju i opleminjavanju prostora i površina u svim mesnim zajednicama. Gradićemo mnogo parkova i igrališta, a prvi park koji smo izgradili u ovoj godini jeste ovaj park posvećen našem doktoru Draganu Ovcinu. Naš doktor nas je nažalost prerano napustio, ali je ostao u sećanju svih nas Rumljana kao jedan od najboljih i najpoštovanijih doktora u rumskoj opštini. Dr Ovcina pamtimo kao izuzetno dobrog, blagog i humanog čoveka, požrtvovanog i stručnog lekara, od koga se mnogo toga moglo naučiti. Uvek je bio spreman da pomogne svojim pacijenatima, ulivao im je svima poverenje i nadu u ozdravljenje. Smatram da je naša dužnost i obaveza da mu odamo priznanje i počast i pokažemo da će ostati upamćen i da će živeti među nama Rumljanima”, poručila je predsednica Ćirić.

U dirljivom govoru prijatelj Dragana Ovcina sveštenik Branislav Mišković podsetio je Rumljane na plemenitost voljenog doktora, dok se supruga Jelena Ovcin u ime porodice zahvalila Opštini na gestu poštovanja prema životu i radu dr Ovcina.

Bista dr Ovcina je postavljena beli postamen, a celinu upotpunjavaju elipse od behatona u boji opeke sa elipsama u svetlijoj nijansi formirajući cvet postavljen u krug. Cvet simbolično predstavlja prerano izgubljen život mladog doktora, kao prerano ubran cvet, kazala je predsednica Ćirić.

U parku su postavljena četiri reflektora koja će obasjavati samu bistu, okruženu zelenilom i adekvatnim mobilijarom.

Park dr Dragana Ovcina biće mesto okupljanja i radosti za buduće generacije Rumljana, ali i mesto gde će se čuvati od zaborava njegov lik i delo.

Podsetimo, preko puta Službe hitne medicinske pomoći u kojoj je dr Ovcin radio, na inicijativu njegovih kolega, 2020. godine rumski umetnik Ljubiša Bubalo oslikao je mural u doktorovu čast.

Stade sve, samo život prođe… Veličine nikada!

Izvor i foto: ruma.rs