Narednih meseci počinje izgradnja novog Centra za socijalni rad u Kikindi

Narednih meseci, kako je najavljeno, u Kikindi bi trebalo da počnu radovi na izgradnji novog i modernog Centra za socijalni rad. Kikinda će tako postati prvi grad koji će dobiti namenski izgrađen i opremljen objekat, a za taj projekat biće izdvojeno više od 700 hiljada evra. Deo obaveza kikindske lokalne samouprave je sama lokacija i infrastrukturno uređenje, dok sredstva obezbeđuju Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

Projekat kojim je planirano da pet lokalnih samouprava u Srbiji dobiju iste objekte centara za socijalni rad, uređene po važećim standardima, započet je 2019. godine. Iako je pandemija korona virusa prolongirala početak planiranih radova, kikindska lokalna samouprava pripremila je sve preduslove za realizaciju tog projekta.

“Hteo bih da naglasim da je Kikinda prvi, a za sada i jedini grad koji će dobiti namenski izgrađenu zgradu Centra za socijalni rad. Sama zgrada, u odnosu na trenutnu, je površinski tri puta veća, To već govori o uslovima u kojima sada radimo i koji nam slede. Koncipirana je, praktično , iz tri celine”, potvrdio je Radislav Ivetić, direktor kikindskog Centra za socijalni rad

“Objekat će biti površine 1.000 kvadrata, znači jedan moderan i funkcionalan objekat. Ukupna vrednost je između 700 i 800 hiljada evra, a projekat finansira Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge. Naše su obaveze bile u pripremnim radovima, tako da grad Kikinda, u odnosu na celokupnu sumu, nema velika ulaganja, a dobija jako puno”, naglasio je Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika Kikinde.

Više lokacija bilo je u opticaju, ali je odlučeno da Centar bude izgrađen u ulici Miloša Ostojina. Deo obaveza kikindske lokalne samouprava bilo je upravo obezbeđenje adekvatne lokacije i infrastrukturno uređenje.

“Kao jedini grad, imaćemo mogućnost da dobijemo kompletno finansiranje izgradnje i opremanja kompletne zgrade Centra za socijalni rad. Šta to znači za Kikindu?! Dobijamo još jedan državni projekat, s jedne strane, a sa druge strane svi znamo da je stara zgrada Centra nefunkcionalna”, rekao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Narednih meseci, nakon obezbeđenja građevinskih dozvola i sprovođenja svih neophodnih procedura, trebalo bi da otpočnu i radovi na izgradnji modernog, namenskog objekta Centra za socijalni rad u Kikindi.

Izvor i foto: rtv.rs