Subotica: Nedostatak stručne radne snage u Severnobačkom okrugu

Jedan od načina rešavanja probema nedostatka radne snage jesu obuke za konkretna radna mesta kod poslodavaca spremnih da radnika nakon tih obuka odmah i zaposle. Iako je broj nezaposlenih u Severnobačkom okrugu na istorijski niskom nivou, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje bi voleli kada bi imali veću bazu iz koje bi mogli da podmire potrebe privrede kojoj nedostaje stručna radna snaga.

Četiri hiljade i dve stotine pedeset Subotičana je po poslednjim informacijama na evidenciji tržišta rada, a kada se na to dodaju stanovnici Malog Iđoša i Bačke Topole u Severnobačkom okrugu zvanično traži posao 7.150 ljudi. I pored ovih brojki, nedostatak stručne radne snage u ovom regionu je evidentan.

„Kada je reč o nekim stručnim zanimanjima, kao što su kuvar, kao što su zidar, tesar, kao što su zavarivači, kao što su druga zanatska zanimanja, tu imamo problem zato što uglavnom ta lica ili rade ili su nekada, pre par godina, otišli da rade u inostranstvo, tako da je deficit tih zanatskih zanimanja“, kaže direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici Verica Vujadinović.

Iako je posao zagarantovan nakon školovanja, takva zanimanja i dalje ne privlače dovoljno dece za upis u srednje škole. Zbog toga se poslodavci okreću obukama koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

„To bih izdvojila kao način da se neko lice prilagodi poslodavcu, odnosno poslodavac može da konkuriše za obuke za konkretno radno mesto, gde će obučiti lica da rade konkretno kod njega na konkretnoj mašini i da će se lakše prilagoditi u svetu rada. To je način da pomoćni radnici steknu koliko-toliko dodatna znanja i veštine i da se prilagode svetu rada“, dodaje ona.

Ovo je samo jedan od 12 javnih poziva nacionalne službe za zapošljavanje planiranih za ovu godinu.