Najboljim sportistima Subotice dodeljena priznanja “Medalja Lajoša Vermeša”

Najboljim sportistima u Subotici su i ove godine dodeljena priznanja u okviru akcije “Medalja Lajoša Vermeša”. Vermeš je bio svestrani sportista i sportski radnik, kojeg između ostalog pamtimo i po tome što je 16 godina pre održavanja prvih modernih olimpijskih igara, 1896. godine, na Paliću organizovao sportske igre, koje su kasnije nazvane “Palićka olimpijada”.

Najbolji sportista Subotice u 2021. godini, prema mišljenju 30 sportskih radnika, novinara i trenera, koji su činili žiri, bio je Andrej Barna, plivač Spartaka i učesnik Olimpijskih igara u Tokiju. Drugo mesto zauzeo je rvač Spartaka Sebastijan Nađ, a treće fudbalerka Spartaka, Tijana Filipović, najbolja igračica Super lige u protekloj godini. Pored toga, Ženski fudbalski klub Spartak je u okviru akcije “Medalja Lajoša Vermeša” proglašen za najbolji sportski kolektiv u Subotici.

“Pokazujemo već godinama da smo šampioni, das mo najbolji u državi i mislim das mo te nagrade i zaslužili. Što se tiče moje pojedinačne nagrade, bez mog tima stvarno ne bih ostvarila to i zahvalila bih se njima i mom treneru na ovoj nagradi. Veliko hvala svima”, ističe Tijana Filipović.

Tradicionalno se u okviru ove akcije dodeljuje i priznanje za sportski podvig godine, koje čuva uspomenu na mladog stonotenisera Luku Andrašića. To priznanje je ove godine dobio njegov kolega i prijatelj, takođe stonoteniser, Stefan Kostadinović, koji je prošle godine na Balkanijadi osvojio tri medalje.

“Mnogo mi znači jer smo se dosta družili i imali neke nezaboravne trenutke zajedno. Ja, kao što sam i rekao kada je on nažalost otišao, nastavljam da igram za njega i u svim mojim uspesima je negde i Luka, tako da mi mnogo znači ova nagrada”, kaže Kostadinović.
Akcija “Medalja Lajoša Vermeša” je održana šesaesti put, ali prvi put samoj dodeli nije prisustvovao Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša, koji je svojim angažovanjem u značajnoj meri pomogao idejnom tvorcu i oragnizatoru akcije, novinaru Nikoli Stantiću.

“Ja sam iskreno ponosan što mi je Mišika Vermeš pre 16 godina ukazao poverenje da vodim ovu akciju, da nađem način da čuvak sećanje na Lajoša Vermeša. Čuli smo ko je bio Lajoš Vermeš, čovek koji je uložio sve što je imao, i vreme i ideje i novac, da bi sport zaživeo”, navodi Nikola Stantić.

Ove godine je prvi put dodeljeno i priznanje koje nosi ime Mihalja Vermeša. Reč je o plaketi koju će dobiti klubovi i pojedinci koji iza sebe imaju značajne jubileje. Prvo prizanje je dobio Konjički klub “Bačka”, koji je u 2021. godini obeležio izuzetan jubilej – 100 godina postojanja.

Izvor i foto: rtv.rs