Mlada Romkinja iz Subotice piše o važnim životnim temama

Proteklih godina se sve više žena u romskoj zajednici bavi nekim vidom umetnosti. U pokrajinskoj Kancelariji za inkluziju Roma ističu da je taj trend posebno uočljiv u Vojvodini, gde se osnažene i ohrabrene Romkinje, inače uspešne u poslovima koje rade, bave i pisanjem. Jedna od njih je i Kristina Stojkov iz Subotice.

Dvadesettrogodišnja Krsitina Stojkov, student treće godine Ekonomskog fakulteta u Subotici, pisanjem se bavi od najranijeg detinjstva. Pre nekoliko godina je odlučila da zapisane misli pretoči u štampano izdanje, i da tako svoja razmišljanja podeli sa širom publikom. Tako su nastale knjige “Carstvo nebesko je u nama” i “Mi smo kreatori našeg života”. U ovim izdanjima se mlada autorka bavi veoma važnim životnim temama.

“Sudbina ne postoji. Mi smo kreatori našeg života, mi smo odgovorni za naše greške, za sve ono što nam se u životu dešava. Zar to nije prelepo saznanje, mi smo umetnici, mi smo stvaraoci. Kada osetimo tu ljubav, ona nas podstiče na kreativnu energiju, ona nas podstiče na delanje. Pazite koje misli i želje upućujete Univerzumu, jer to utiče na vaš život”, prenosi svoje misli Kristina Stojkov.

Kristina je jedna od brojnih mladih Romkinja, za koju ni romska, ali ni šira zajednica, do nedavno nisu ni čuli. Koliko mladih i uspešnih žena ima u romskoj zajednici iznenadilo je čak i Kancelariju za inkluziju Roma Vojvodine.

“Pored toga što su uspešne u okviru svojih redovnih zanimanja, one se bave i izdavaštvom i pisanjem knjiga. Proteklih godina je trend da sve veći broj žena izdaje svoja dela. Ponosni smo na to. Za našu zajednicu je negde bilo spacifično, da su se time ranije bavili muškarci, dakle oni su pisali knjige i istraživali, a sada su nekako žene preuzele tu ulogu”, ističe Ljiljana Mihajlović, direktorka Koncelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine.

Što se tiče Kristine Stojkov, ona u pripremi već sada ima još dve knjige, u kojima se takođe, na jedan filosofski način, bavi temama koje se tiču svih nas, temama koje nas okružuju.

Izvor i foto: rtv.rs