Mihajlović: Za povećanje energetske efikasnosti u 151 lokalnoj samoupravi četiri milijarde dinara

U Aranđelovcu su danas dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti, koji podrazumevaju da će ukupno biti uložene četiri milijarde dinara za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Od te sume će Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

  • Ovo će omogućiti učešće 20.000 domaćinstava i smanjenje potrošnje toplotne energije, odnosno da računi budu niži za 25 do 30%. Realizacijom ovog projekta uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da ovo nije poslednji javni poziv i da će ih biti tokom ove godine još i dodala da je u budžetu Ministarstva za ovu namenu obezbeđeno 250 mil EUR.

Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac, rekao da je ova opština izdvojila više novca za ovu godinu.

  • Mi drugu godinu zaredom učestvujemo. Prošle godine odvojili smo pet miliona dinara, a učestvovalo je 79 domaćinstava. Ove godine opština i Ministarstvo daju po osam miliona, pa očekujemo i već broj domaćinstava, s obzirom na to da je projekat izuzetno važan za naše građane – izjavio je on.

Drugu godinu prema rečima gradonačelnika Antonija Ratkovića u projektu učestvuje i Grad Sombor, koji je ove godine petostruko povećao iznos, jer je prošlogodišnji pilot-projekat pokazao da je zainteresovanost građana velika.

  • Grad Kruševac je prošle godine uspešno realizovao projekat, pripremili smo se i za ovu godinu da olakšamo sugrađanima, uštedimo energiju i novac i sačuvamo životnu sredinu – rekla je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

Bor je za ovu godinu ove svrhu odvojio 10 miliona dinara, a Čačak 45 miliona dinara iz budžeta grada, preneo je sajt Ministarstva.

Izvor: eKapija
Foto: pixabay.com