Kula: Stalni pad broja nezaposlenih kao trend i u ovoj godini

Nakon šeste sednice razgovarali smo sa predsednikom Privremenog organa, Damjanom Miljanićem, koji je kao ključne odluke istakao Odluku o raspodeli sredstava za sport. Trend je da se svake godine sredstva namenjena za sport povećavaju za po deset posto, te je ove godine zabeležen najveći do sada iznos koji je njima namenjen. Ova politika se pokazala kao vrlo učinkovita jer joj je cilj da se sportskim klubovima na teritoriji naše opštine obezbedi normalno funkconisanje. Kao produkt jedne ovakve investicije u sport Miljanić ističe uspeh kulskih sportista u svim kategorijama sporta. Podsetio je da je protekle godine ispred lokalne samouprave ugostio mnoge sportiste i odao im priznanja za uspehe. Danas je našoj opštini najavio posetu ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić.

Druga ključna odluka Privremenog organa podrazumeva sredstva koja se po konkursu izdvajaju za verske zajednice. U proteklom periodu je mnogo urađeno kada su u pitanju verske zajednice, te Miljanić navodi da se pored finansiranja iz budžeta Opštine i kroz sufinansiranje crkava obavila rekonstrukcija pravoslavne crkve u Kuli i crkve u Crvenki. Katolička crkva je sufinansirala izgradnju ograde u Kuli. Katolička crkva u Ruskom Krsturu ove godine uz pomoć Opštine ali i iz sopstvenog budžeta planira uređenje kapela na groblju.

Jedna od tačaka dnevnog reda koju je Damjan Miljanić posebno istakao odnosi se na unapređenje rada preduzetnika i zanatlija. Konkursom su obezbeđena sredstva Lokalnoj akcionoj grupi za rekonstrukciju prostora nemenjenog za prodavnicu . Ova prodavnica bila bi besplatna za izlaganje proizvoda lokalnih malih prouzvođača kako bi prodavali svoje radove i proizvode.

Stalni pad broja nezaposlenih jedan je od pokazatelja uspešne politike lokalne vlasti. Ovaj trend se pokazao kao delotvoran kroz vrlo očite prihode u budžetu Opštine. Transparentan primer za dobru politiku zapošljavanja je nagrada Nacionalne službe za zapošljavanje za opština koja je najviše radila na smanjenju broja nezaposlenih, ističe Damjan Miljanić. Kada je u pitanju trend u smanjenju nezaposlenosti, Miljanić je najavio da se ove godine planira 250 novih radnih mesta na pogonima u industrijskoj zoni, ali je istakao činjenicu da se značajni napori ulažu u dovođenje novih fabrika. Gotovo sve parcele u industrijskoj zoni su rasprodate i time se nastavlja se rad u ovom delu Kule. Ujedno se dovode i nove firme koje bi zapošljavale veći broj visoko kvalifikovanih i obrazovnih radnika sa ozbiljno visokim primanjem, najavio je predsednik Privremenog organa. Povukao je paralelu govoreći o samom ulasku u Kulu gde se očito vidi progres jer je industrijska zona svake godine imala po neku novu investiciju. Infrastukturno taj put je obnovljen , takođe, a postojeće fabrike su u fazi ekspanzije i širenja, a grade se i nove.

Sve ono što radi lokalna samouprava je važno, ali je ključna politika predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne straneke, ističe Miljanić, navodeći da je upravo predsednik Srbije taj koji obezbeđuju da čak i u ovom momentu kada je ceo svet ustalasan Srbija bude stabilna i mirna država. Aleksandar Vučić je Srbiji garant za mir i stabilnost, ali je upravo sve ovo i na lokalnom novou obezvedilo dovođenje novih investitora koji nikako ne bi ulagali novac u zemlju koja nije stabilna, zaključio je Miljanić.

Izvor i foto: kula.rs