Lazarica u Kikindi

Kulturni centar Kikinda i lokalna samouprava organizuju u petak 15. aprila od 19 sati “Lazaricu” u dvorištu Kulturnog centra.

“Lazarica” je stari običaj preskakanja vatre uoči “Lazareve subote” poznatije kao “Vrbica”. Ovaj običaj specifičan je za područje Severnog Banata i podjednako mu se raduju i deca i odrasli.

Veruje se da preskakanjem vatre onaj koji preskače čisti sebe od grehova.

Vrbica ili Lazareva subota je praznik koji se najmasovnije obeležava u okviru Cvetne nedelje. Od nekadašnjeg običaja da školska deca, predvođena učiteljem i sveštenikom, na Lazarevu subotu odlaze na polja i proplanke, blizu izvora da bi brali vrbove grančice, a da za to vreme obredna povorka lazarica ophodi njihova naselja, ostali su zvončići na trobojnim tračicama koje deca nose okačene o vrat i osveštane grančice vrbe dok, nakon Bogosluženja, predvođeni sveštenicima i u društvu starijih vernika, obilaze tri puta oko crkve.

Iz Kulturnog centra Kikinda poručuju: “Pozivamo Vas da zajedno obeležimo “Lazaricu” u dvorištu Кulturnog centra u petak 15. aprila od 19 sati. Sve učesnike očekuju kokice, vruće krofne, tamburaši i vatra koja pucketa!”

Izvor: Vojvodina uživo
Foto:Čedomir Vujanić