Kikindski mališani na tradicionalnoj manifestaciji “Pozdrav proleću”

Tradicionalna manifestacija “Pozdrav proleću”, koju više od dve decenije organizuje Kulturni centar u Kikindi, okupila je decu iz vrtića i škola, koja su uz kreativne sadržaje obeležila početak, za mnoge, najlepšeg godišnjeg doba. Posebno atraktivan deo trodnevnog događaja je trka “Najkića”, u kojoj kikindske bebe svoju brzinu pokazuju puzanjem.

Deca Kikinde proleće su dočekala uz pesmu, igru, predstave i crtanje kredom. Prema njihovim rečima, proleće je najlepše godišnje doba baš zbog aktivnosti na otvorenom.
Za mnoge omiljeni deo manifestacije “Pozdrav proleću” je trka “Najkića”, u kojoj se traži beba koja je najbrža u puzanju. Ove godine, puzalo je 13 beba, a najbrži su bili Darija Vučković i Vukan Nađalin.

“Ovo je jedna prelepa manifestacija, nama se jako svidela, kao i Dariji. Nismo ništa očekivali, samo da se družimo”, kaže Darijina mama Marina Vučković

“Prijavili smo se, jer je manifestacija divna i da se on malo druži sa drugom decom”, dodaje Ivana Terzin, Vukanova mama.

“Pozdrav proleću” jedna je od najdugovečnijih manifestacija kikindskog Kulturnog centra. U vremenu kada je nastajala, bila je jedna od retkih pozitivnih događaja u gradu.

“Krenulo je 1999. godine, kada je bilo bombardovanje i žena koja je bila urednik programa, organizovala je decu, tako što ih je skupljala na trgu i pesmom i igrom su pozdravljali proleće. Kasnije je to preraslo u veliku manifestaciju”, objašnjava Tanja Nožica, direktorka Kulturnog centra.

Proleće u Kikindi pozdravili su i Branimir Rosić i njegova leteća gitara, kao i najmlađi glumci Dečijeg pozorišta “Lane”, koji su, u skladu sa događajem, izveli predstavu “Vesnici proleća”.

Izvor i foto: rtv.rs