“Kikindske tamburaške svečanosti“ prvi put u maju

U Kikindi će 15. maja biti organizovan prvi festival tamburaške muzike “Kikindske tamburaške svečanosti“. Premijerni festival biće posvećen prerano preminulom bardu kikindske tamburaške muzike Živici Grastiću.

Festival organizuje Kulturni centar Kikinda, sa željom da proširi svoj program, ali i da obogati kulturni sadržaj u Kikindi. Prema rečima organizatora programa u kikindskom Kulturnom centra Marka Markovljeva, ideja je da se Festivalom stvori novi muzički događaj.

“Kikinda grad u kojem se tamburaška muzika neguje više od jednog veka. Želja nam je da okupimo dobre muzičare, da stvorimo nešto novo i da Kulturni centar ima još jedan muzički festival kojim može da se podiči“, istakao je Markovljev.

Veliku ulogu u organizaciji Festivala ima i Duvački orkestar kikindskog Kulturnog centra. Za šefa pomenutog Orkestra, Alberta Nađa, Festival je jedan od načina da se sačuva sećanje na prerano preminulog kolegu muzičara.

“Ono što nas je podstaklo da organizujemo Festival je prerana smrt barda kikindske tamburaške muzike Živice Grastića. Ideja je da njemu bude posvećen ovaj Festival“, objasnio je Nađ.

Organizaciju Festivala podržala je i porodica preminulog Živice Grastića. Njeg sin Aleksandar Grastić naglasio je da na taj način ime i delo njegovog ova neće biti zaboravljeno.

“Drago mi je da će se Festival održati u Kikindi i da će biti posvećeno mom ocu, Živici Grastiću, koji je održavao tradiciju tambure i učio nove generacije tamburi. U jednoj predstavi sam čuo da čovek umre dva puta: kada ode fizički i kada ljudi prestanu da pričaju o njemu. Ovo drugo nećemo dopustiti. Drago mi je što nagrada nosi njegovo ime“, dodao je Grastić.

Prema propozicijama Festivala, na njemu mogu učestvovati mali sastavi, do osam ljudi. Oni će se predstaviti programom do 15 minuta trajanja, koji bi trebalo da obuhvati četiri do pet kompozicija vokalnog tipa, instrumentalnog i barem jedna tradicionalna. Biće dodeljene nagrada i izabraće se i najbolji instrumentalista, odnosno laureat Festivala, koji će i poneti glavnu nagradu „Živica Grastić“. Jedan od članova tročlanog žirija i član Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine Branimir Jovanović istakao je da je važno što se probudila želja da se u Kikindi organizuje Festival tamburaške muzike:

“Festivala tamburaške muzike u Vojvodini, nažalost, nema mnogo, što je poražavajuće. Ima ih u zemljama regiona, a u pokrajini svega četiri-pet, što je žalosno, jer je kolevka današnje tambure Vojvodina. Mi bismo morali biti perjanice, a ne na začelju. Zato Festival ovog tipa ne može biti višak, naročito zato što su neki tamburaški ugašeni“, istakao je Jovanović.

Uz Jovanovića, u žiriju će biti i Dubravko Isakov – Cicko, šef Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine i Zoran Bugarski – Brica i Branimir Jovanović, član Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine. Laureat Festivala kao nagradu dobiće tamburu, koju će izraditi graditelj tambura iz Kikinde Miloš Janković.

Izvor i foto: rtv.rs