Kikinda: Požari zbog paljenja strnjike – pojačanje kontrole, veći broj vatrogasaca

Od početka godine, na teritoriji koju pokriva PU Kikinda, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Odeljenja za vanredne situacije intervenisali su u gašenju i saniranju 265 požara. Od tog broja, čak 184 požara bila su na otvorenom.

Nažalost, tokom marta, zbog spaljivanja strništa i biljnih ostataka, povećava se rizik od mogućih požara. Uz apel da se da se to ne čini, nadležni najavljuju pojačane kontrole i sankcionisanje odgovornih.

Nedavni veliki požar na otvorenom, kada je vatra zahvatila travu i trsku duž puta Kikinda – Nakovo, proširio se na površinu od oko 40 hektara ka periferiji grada.

Iako su takve situacije nepredvidive, brzom intervencijom požar je saniran, a veća šteta sprečena.

Broj požara na otvorenom, izazvanih pre svega paljenjem strništa i biljnih ostataka, značajno je veći u odnosu na isti mesec prošle godine.

“U proteklih mesec dana imamo velikih problema. Svi su angažovani, sva naša Društva, jer smo imali 25 požara samo u poslednjih mesec dana. To je ekstremno veliki broj, pogotovo ako računamo da smo u istom periodu ranijih godina imali 10, 12 ili možda i manje požara,” kaže Erne Talpai, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza Kikinda

Uz apel upućen svim građanima, na terenu će biti pojačane kontrole, rekao je Zoran Budiša, načelnik Odeljenja za vanredne situacije PU Kikinda.

“Ovom prilikom bih apelovao na sve sugrađane da je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva i smeća na otvorenom prostoru. U ovom periodu, Odeljenje za vanredne situacije u Kikindi vrši pojačanu kontrolu”, dodao je Budiša.

Pored direktne materijalne štete, strada zemljište, biljni i životinski svet. I pored predanog rada vatrogasno-spasilačkih jedinica i Dobrovoljnih vatrogasnih društava, u rešavanje tog problema moramo se uključiti svi.

Jer, ne bismo smeli da dozvolimo da nepažnjom i nemarom do požara uopšte dođe. Ipak, kada se vatrena stihija razbukti, uvek je potreban čovek više na terenu.

Tim pre, važna je i informacija da je Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo zainteresovane za upis na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, a Konkurs je otvoren do 6. aprila.

Za područje PU Kikinda predviđen je upis 15 polaznika.

Prijava na konkurs, sa dokumentacijom, podnosi se policijskoj stanici po mestu prebivališta kandidata, a uslovi konkursa mogu naći na internet stranici MUP-a www.mup.gov.rs kao i stranici Centra za osnovnu policijsku obuku www.copo.edu.rs.

Izvor i foto: rtv.rs