Kikinda je grad sa najviše sertifikovanih zanatlija u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević i Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, posetili su poznatu kikindsku preduzetnicu Mirnu Rackov. Zanatsku radnju jedine žene u Srbiji koja ima registrovanu radnju za proizvodnju kožnih opanaka i sertifikat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za stare zanate obišli su još i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde i Stanislava Hrnjak, pokrajinska poslanica:

-Želja da se očuvaju stari zanati posebno je izražena u Vojvodini, dok je Kikinda, slobodno se može reći, sedište starih zanata u Pokrajini. Resorno ministarstvo je u prethodnom periodu opredelilo više od 45 miliona dinara, a ulaganje države u očuvanje starih zanata počelo je 2013. Ovo su niskoprofitne delatnosti, a u mnogim slučajevima i neprofitne, ali su veoma bitne za očuvanje kulturne, materijalne i nematerijalne baštine u našoj zemlji. Zato će republičke, pokrajinske i lokalne instance i u narednom periodu povesti računa o zaštiti starih zanata- potvrdio je Kandić i otkrio da sa mađarskim kolegama pripremaju projekat prekogranične saradnje. Sredstvima EU, naglasio je Kandić, reaktiviraće one zanatalije koji su zbog krize izazvane pandemijom prekinuli svoje delatnosti, a planirano je i pokretanje portala o starim zanatima:

-Zahvaljujući projektu resornog ministarstva, lane mi je omoćeno zapošljavanje radnika na šest meseci. Na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam ranijih godina dobijala sam sredstva za repromaterijal i kupovinu mašina. Pokušaću i ove godine da dođem do sredstava. Nama koji se bavimo starim i umetničkim zanatima najpotrebniji je repromaterijal. Bez pomoći Republike i Pokrajine teško da bismo opstali- priznala je Rackov. Nadovezao se Ivanišević i izrazio spremnost nadležnih da pojednostave formalnosti i konkursnu dokumentaciju koliko god je to moguće:

-Planiramo da u Novom Sadu okupimo sve dobitnike sredstava na konkursima, kako bismo porazgovarali o konkretnim problemima koji ih muče. Želimo da im pomognemo kako bi još bolje poslovali. Lane smo opredelili šest miliona dinara za podršku starim i tradicinalnim zanatima, a ne manja sredstva planiramo i u 2022. godini- izjavio je Ivanišević i naglasio da u Vojvodini turističke manifestacije ne mogu da se zamisle bez onih koji se bave starim zanatima. Prilikom posete opančarki Mirni Rackov, moglo se čuti da je Kikinda grad sa najviše sertifikovanih zanatlija u Vojvodini :

-To je znak da vredni ljudi ovde čuvaju tradiciju, običaje i kulturu. NJihove vredne ruke stvaraju proizvode koji su cenjeni na domaćem i inostranom tržištu. Grad Kikinda nastaviće da pruža pomoć preduzetnicima- poručio je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Izvor i foto: kikinda.org.rs