Juče obeležen Svetski dan civilne zaštite u Sremskoj Mitrovici

“Svetski dan civilne zaštite” se svečano obeležava u celom svetu, 1. marta, pa tako i u Sremskoj Mitrovici sa ciljem da se ukaže na vitalni značaj i ulogu sistema civilne zaštite u slučaju svih mogućih oblika nesreće i katastrofa i suočavanja sa njima, kao i da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

Na Gradskom trgu su članovi vatrogasno-spasilačkog bataljona i volonteri Crvenog krsta sugrađanima delili flajere sa informacijama o aktivnostima civilne zaštite, kao i o opasnostima spaljivanja žetvenih ostataka.

U aktivnostima povodom obeležavanja Dana civilne zaštite učestvovala su dva vatrogasna vozila, šest vatrogasaca, kao i volonteri Crvenog krsta sa svojim terenskim vozilom sa čamem za spašavanje u cilju prezentovanja kapaciteta sa kojima raspolažu, kako bi na adekvatan, pravovremen i pravu način odgovorili u različitim kriznim siuacijama.

Civilna zaštita ponovo dobija na značaju i intezivno se radi na njenom jačanju i vraćanju ugleda, kako bi se uspostavio pravovremen i efikasan odgovor društva na izazove i rizike, sa kojima smo nesumnjivo izloženi.

Grad Sremska Mitrovica je formirao Gradski štab za vanredne situacije koji koordiniše aktivnosti subjekata sistema zaštite i spašavanja u slučaju nastanka vanredne situacije i vanrednih dgađaja.

U svrhu operativnog delovanja na aktivnostima zaštite i spašavanja Grad je odredio subjekte od posebnog značaja za zaštitu i spašavanje, imenovao poverenike civilne zaštite u naseljenim mestima, 66 lica i obrazovao jedinice civilne zaštite opšte namene, 334 lica.

U toku je formiranje specijalizovanih jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje.

Izvor i foto: rtv.rs