Izložba “Kaligrafski gest u slici” u Kultunom centru Apatin

Izložba “Kaligrafski gest u slici”, umetnice Isidore Jovčić, biće otvorena u petak 25. mart u 19 časova i trajaće do 14. aprila.

Savremene umetnosti 21. veka. Pripada enformela, i akcionog slikarstva. Njeno stručno zvanje je diplomirani dizajner i master likovni umetnik , rodjena je 26. 02. 1993. godine u Knjaževcu . Završila je srednju stručnu Umetničku skolu u Nišu pod nazivom ’’Škola za umetnost i dizajn’’, na smeru Grafički dizajn, 2012 godine. Diplomirala je na ’’Filološko umetničkom fakultetu’’ u Kragujevcu, odsek Grafički dizajn u klasi profesora Aleksandra Zarića, 2016. Msterirala je takođe na ’’Filološko umetničkom fakultetu’’ u Kragujevcu, odsek Likovne umetnosti – modul slikarstvo, u klasi mentora profesora Aleksandra Zarića, sa radnom tezom pod nazivom ’’Transformacija tela’’, 2019. Svoje školovanje nastavlja i upisuje se 2019 godine na doktorskim studijama na ’’Fakultetu primenjenih umetnosti’’ u Beogradu. Trenutno je na trećoj godini studija, u pratnji mentora Ivana Grubanova. Svoje pisane naučno – istraživačke radove pisala je na temu apstraktnog akcionog slikarstva kao i kritiku američkog apstraktnog ekspresionizma. Trenutni umetnički rad joj se zasniva na gestualnim apstraktnim formama tela u kombinaciji sa savremenim kaligrafskim izrazom. Njena disertacija moze doprineti savremenoj kaligrafskoj umetnosti kao i da ukaže studentima i individualnim umetnicima na prednosti koje savremeni kaligrafski gest nosi. Disertacija ima za cilj da doprnese boljem i dubljem razumevanju kaligrafskog gesta kao takvog, kao i inovativnim metodama koje bi napravile ’’sponu’’ između već  zastarelog pisma i savremenog načina primene kaligrafskih gestualnih metoda. 

2016 godine Imala je preko dvadeset kolektivnih izlaganja kao i nekoliko samostalnih izložbi. Likovni jezik istražuje i u drugim medijima, kao što su fotografija, instalacija, grafika i dizajn. Živi i  stvara u Knjaževcu gde se aktivno bavi slikarstvom. 

Izvor i foto: kulturaapatin.com