Iz Palićkog jezera izlovljeno više od 200 tona ribe

Na Palićkom jezeru danas se završava peti selektivni izlov invazivnih vrsta riba. Radi se o kampanji koja se sprovodi u okviru projekta “Ekolakus”, koji za cilj ima zaštitu biodivireziteta i voda jezera Palić i Ludaš.

Aktuelna kampanja izlova ribe u četvrtom sektoru Palićkog jezera, ukupno peta u okviru “Ekolakus” projekta, počela je 7. i završava se 28. februara. Radnici Javnog preduzeća “Palić-Ludaš” su samo iz jedne mreže izvadili između 800 – 900 kilograma ribe, a od početka kampanje više od 20 tona. Posao se nastavlja u septembru sa još jednom kampanjom izlova ribe, ali su već i dosadašnje pokazale da invazivnih vrsta riba ima mnogo više nego što su to mogli da predvide na početku projekta.

“Pre početka projekta bila je ideja da će se 50 tona babuški izvaditi iz Palićkog jezera i onda ćemo završiti selektivni izlov. Međutim, sada smo već prešli 200 tona, znači, ne možemo ni da zamislimo koliko ribe ima, ali to ćemo naravno pratiti monitoringom, kao što smo i do sada pratili”, objašnjava Marta Dobo, direktorka Javnog preduzeća “Palić-Ludaš”.

Selektivni izlov ribe ima za cilj da se smanji broj nepoželjnih vrsta riba, pre svega babuške, a paralelno sa tim poslov se vrši poribljavanje. Plemenita riba, koja se nađe u mrežama, vraća se u jezero.

“Naravno, u ovim mrežama se uvek nađu, što je dobro, to je dobar znak, i naše domaće vrste. Znači ima tu dosta šarana, naravno smuđa, što svaki pecaroš može da potvrdi, da ima baš dosta lepih primeraka, ponekad nađemo i štuku što je opet dobar znak, jer štuka je osetljiva vrsta i razne druge vrste, ali u manjim količinama”, ističe Tamaš Vinko, stručni saradnik Javnog preduzeća “Palić-Ludaš”.

Projekat “Ekolakus” inače ulazi u samu završnicu. Radi se o kompleksnom projektu koji pre svega za cilj ima zaštitu biološke raznovrsnosti u jezerima Palić i Ludaš, a koliko su sve preduzete mere imale efekta tek treba da saznamo.

“Podsetio bih samo da je procenjeno vreme zadržavanja vode u Palićkom jezeru oko 9 meseci, znači ono što sada uđe u jezero, tek će za 9 meseci da izađe. Stoga je potrebno sačekati još jedno određeno vreme da se pun uticaj i efekat svih mera koje su bile sprovedene u okviru projekta i pokažu u stvarnosti”, navodi Marko Stojčić, stručni konsultant na projektu “Ekolakus”.

Voda u jezeru Palić je sve boljeg kvaliteta, a to kako kažu u Javnom preduzeću “Palić-Ludaš”, ne potvrđuju samo analize, već i pecaroši, veslači i jedriličari. Koliko je ta voda pogodna za kupanje, to će takođe pokazati analize nakon završetka projekta “Ekolakus”.

Izvor i foto: rtv.rs