Deca u Banatskom Velikom Selu učila o narodnoj tradiciji

Da se tradicija i običaji ne bi zaboravili, važno je o njima učiti od najmlađeg uzrasta. Tako je i nastala lepa saradnja između vrtića “Lastavica” i Udruženja žena “Velikoselke” u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde. Predškolci su tako, kroz praktičan rad, usvajali veštine pletenja i veza i otkrivali lepote narodne kulture.

Skoro zaboravljene veštine naših baka itekako mogu biti zanimljive i novim generacijama. To se videlo i na radionici u Udruženju žena “Velikoselke” u Banatskom Velikom Selu, čije su članice ugostile najmlađe meštane tog sela. Kroz druženje i rad, sve se lako učilo.
O narodnoj tradiciji, deca u Banatskom Velikom Selu već su učila kroz projekat “Upoznajemo našu zemlju Srbiju”, koji se realizuje u vrtiću “Lastavica”.

“Onda smo, u okviru toga, radili narodne nošnje, narodna kola i igre, pričali o obučajima i o tradici, jer kako kaže narodna poslovica “Bolje je prodati zemlju, nego izgubiti njene običaje”, kaže Gordana Grmuša, vaspitačica u vrtiću “Lastavica” u Banatskom Velikom Selu.

Radionica je donela radost i domaćicama u Udruženju “Velikoselke”. Vredne dame bile su sreće što svoje veštine mogu da prenesu najmlađima.

“Pokušavam da ih naučim da ne zaborave stare ručne radove, da ih podučimo da pletu, da gledaju narodne nošnje, da kroje, da šiju i da boje, da se sve to ne da zaboravu”, istakla je Dušanka Uzelac iz UŽ “Velikoselke”.

“Dobro je da ih učimo da se služe svojim rukama, jer je velika unutrašnja radost kad se nešto stvori”, dodaje Radmila Stupar iz “Velikoselki”

Veštine pletenja i veza odlične su za razvoj sitne motorike. Bio je to i jedan od načina, da se makar na neko vreme, deca odvoje od računara i telefona, pa je tako ponovo spojeno lepo sa korisnim.

Izvor i foto: rtv.rs