Borba protiv vršnjačkog nasilja u Subotici

Po uzoru na Novi Sad, i Subotica bi uskoro trebala da dobije Koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja. To je između ostalog bila tema tribine pod nazivom “Zajedno protiv vršnjačkog nasilja”, koja je u organizaciji Fondacije “Tijana Jurić” održana u gradu na severu Vojvodine.

Istraživanja su pokazala da je više od 80 odsto đaka u osnovnim školama u Srbiji doživelo neki vid vršnjačkog nasilja. Najčešće je to digitalno nasilje, protiv koga se intenzivno bori i Fondacija “Tijana Jurić”. Osnivač Fondacije, Igor Jurić, ističe da zlostavljanje dece u Srbiji predstavlja veliki problem, za koji je potrebno sistemsko rešenje i sistemska podrška roditeljima i deci. Takvu podršku pruža Koordinaciono telo za sprečavanje nasilja u srednjim i osnovnim školama.

“Da, kada postoji jedan problem u određenoj školi, da se automatski svi povežu i svi deluju, i ukoliko je, recimo, digitalno nasilje problem, tada i Koordinaciono telo reaguje i upućuje tim koji će raditi na prevenciji digitalnog nasilja. Kada je u pitanju, možda, neki drugi vid nasilja, Koordinaciono telo deluje i to je ustvari važnost jednog takvog tela, koje postoji isključivo u Novom Sadu, a mi želimo da prenesemo iskustva dobre prakse”, objašnjava Jurić.

Koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja uspešno funkcioniše u Novom Sadu. Subotica je i više nego zainteresovana da sledi taj dobar primer, rekao je na tribini Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

“Mi ćemo u narednom periodu održati okrugle stolove, pre svega u našoj Gradskoj upravi sa predstavnici, pre svega Novog Sada, ali i ostalih gradova i opština. Važno je da ovu temu približimo javnosti, dakle temu borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Pre svega pričamo tu o fizičkom nasilju, o verbalnom nasilju, o digitalnom nasilju, ali i o socijalnoj isključenosti”, dodaje Đukanović.

Pored Subotice, formiranje Koordinacionog tela za sprečavanje nasilja u škola, koje okuplja sve relevantne institucije i organe, razmatra se i u još nekoliko gradova u Srbiji.

Izvor i foto: rtv.rs