Bogat program povodom Dana grada Sombora

U okviru obeležavanja Dana grada Sombora, 17. februara je u Gradskom muzeju otvorena izložba pod nazivom „Grad kao pesma“, čiji su autori Nada Putica – viši kustos etnolog, Čedomir Janičić – muzejski savetnik istoričar umetnosti, Pavle Karabasil – viši kustos konzervator i restaurator i Milka Ljuboja – muzejska savetnica istoričarka. Izložbu je zvanično otvorila članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov, a posetioci će do 10. marta moći da vide postavku koja kroz stare fotografije i predmete prijazuje simbole Sombora poput fijakera, kafana, korzoa, vodara…

Istog dana, u Narodnom pozorištu Sombor, u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, promovisana je knjiga „Stara somborska znamenja“ autora Milana Stepanovića. Knjiga predstavlja studiju o identitetu i obeležjima Sombora kroz njegovu istoriju, ali i identitetu i obeležjima ljudi i porodica koje su u njemu živele, ali i šire na prostorima nekadašnje Bačke i Bodroške županije. O knjizi su govorili predsednik Srpskog heraldičkog društva Dragomir Acović i hroničar Boris Mašić. Isped Grada Sombora prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Siniša Borota.

Kulturni centar „Laza Kostić“ na Dan grada priredio je svečani koncert „Pod bođošem šareni se cveće“ na kom je nastipilo deset kulturno-umetničkih društava sa teritorije Grada Sombora. Koncert je održan u Velikoj sali Kulturnog centra, a prisutni su imali priliku da uživaju u šarenilu narodnih nošnji, pesme i igara koje su veoma slikovito dočarale multietničnost i multikulturalnost somborske sredine. Prisutne je, pre početka koncerta, pozdravila zamenica gradonačelnikaa Ljiljana Tica čestitavši im Dan grada Sombora.

Izvor i foto: sombor.rs