BDP predstavom “Baal” gostuje 28. aprila u SNP-u

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) “Baal” gostovaće 28. aprila u Srpskom narodnom pozorištu, čime će nagovestiti mini festival “Naši dani” koji će ovde biti održan od 15. do 18 maja, saopštio je danas SNP.

Kako je najavljeno, u okviru drugog izdanja “Naših dana” novosadska publika će moći da pogleda predstave BDP-a “Kamen” u režiji Patrika Lazića, zatim “Zaljubljeni Šekspir“ Ane Tomović, “Cement Beograd” Sebastijana Horvata i naposletku “Demokratiju“ Veljka Mićunovića, a moći će i da prisustvuje razgovorima sa glumcima.

“Za Dramu SNP-a jedna od najvažnijih saradnji koje smo uspostavili je upravo sa BDP-om koja je rezultirala vrlo uspešnim festivalom u prošloj godini, u smislu posećenosti i kvaliteta predstava. Festival koji je pokazao da i u teškim uslovima može da opstane. Ponovo imamo vrlo kvalitetne predstave BDP-a kod nas”, istakao je direktor Drame SNP-a Milovan Filipović.

Sa druge strane, SNP će u novembru 2022. godine ponovo gostovati u BDP-u, a FIlipović je izrazio nadu da će “beogradska publika jednako toplo prihvatiti” novosadske predstave.

Predstava “BAAl” u režiji Slovenca Dijega de Brea biće izvedena na sceni “Jovan Đorđević” SNP-a, a igraju Miloš Biković, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Marija Pikić, Miloš Petrović Trojpec, Milan Čučilović, Milan Zarić, Stefan Radonjić i Miodrag Radonjić.

De Brea je povodom premijere predstave BDP-a prošlog aprila bio istakao da tekst danas još više funkcioniše nego kada ga je mladi Bertold Breht pisao u psihozi Prvog svetskog rata, saopštio je SNP.

“On otvara užasno teška pitanja oko toga da kapitalizam i sreća nekako ne idu zajedno. Šta mi ustvari činimo da (ne)postignemo smisao? Zašto ne izađe iz nas? Zašto smo toliko dezorijentisani? Zašto je ovo nebo iznad nas prazno i neobećavajuće, a dole, tu gde jesmo, je nepodnošljivo?“, rekao je de Brea.

Izvor i foto: rtv.rs