Bajatović u Kikindi: Neće biti gašenja proizvodnje u “MSK” i “Tozi Marković”

Direktor ”Srbijagasa”, Dušan Bajatović, istakao je u Kikindi da će Srbija imati dovoljne količine gasa, dodajući da građani ne treba da brinu jer pitanje plaćanja u energetskom sektoru rešava i Evopska komisija, što znači da se neće dogoditi scenario kojim bi Evropa ostala bez gasa.

On se osvrnuo i na poslovanje dve kikindske kompanije čiji je ”Srbijagas” većinski vlasnik, a to su MSK i ”Toza Marković” dodajući da je stav Vlade Republike Srbije da se čuvaju radna mesta i da neće biti gašenja proizvodnje, uprkos brojnim problemima sa cenom gasa.
”U ovom momentu je to trošak, a kako ćemo ga rešavati u drugoj polovini godine to ćemo se dogovoriti sa rukovodstvom MSK i sindikatima. Dakle, neće biti prelaska u takozvano hladno stanje i niko neće ostati bez posla. Što se tiče ”Toze Marković”, dovedeno je novo rukovodstvo, dopustili smo neke određene investicije, što je u ovom momentu na teret Srbijagasa. Neće biti prodaje kompanije, ta nam firma treba, trudićemo se da naplatimo sve što nismo do sada uspeli, to se pre svega odnosi na plasmane u Rumuniji. Plan je da se godišnje proizvodi 30 miliona komada crepa, a potpuno sam siguran da možemo sa relativno malim ulaganjima brend Toze da vratimo na srpsko tržište, ali i u zemljama regiona. Strateško partnestvo je moguće, ali samo u slučaju da se poveća konkurencija na tržištu i da se poveća količina proizvoda. Smirivanjem krize, MSK će se ponovo stabilizovati jer oko 12 odsto ukupnog evropskog tržišta metanola i sirćetne kiseline stiže iz kikindskog MSK, što znači da ćemo i te kako uticati na samo poslovanje u mnogim zemljama. Radnici ne treba da brinu, nećemo odustati od prozvodnje i radnih mesta” – rekao je Bajatović.

Bajatović je zaključio da, kada se radi o izboru budućeg strateškog partnera za MSK ili ”Tozu Marković” neće biti nikakvih kombinacija već da će se sve rešavati u dogovoru sa rukovodstvom, sindikatom i gradskom upravom. Kikinda će dobiti ili velikog međunarodnog partnera, kome je proizvodnja crepa ili metanola i sirćetne kiseline primarna delatnost ili će ”Srbijagas” uvećati kapital nad tim kompanijama jer su one brend same po sebi.

Izvor: rtv.rs
Foto: mc.rs