Apatin: Besplatani mamografski pregledi u Sonti

Mamografija je jedan od načina za rano otkrivanje oboljenja dojke. To je bezbolna, neškodljiva rendgenska tehnika, kojom se dobija jasna slika o unutrašnjosti dojke.

Građanke opštine Apatin imaju priliku da urade besplatan mamografski pregled u zdravstvenoj stanici Sonta. Preglede je organizovao Poktajinskim sekretarijatom za zdravstvo u saradnji sa Domom zdravlja Apatin, a prijeva za mogu se vršiti u svim zdravstvenim stanicama po selima ili na odelenju radiologije Doma zdravlja Apatin, rekla je pomoćnica direktora Doma zdravlja Apatin Branka Bajić.


Projekat je izuzetno značajan za opštinu Apatin iz razloga jer je veoma teško doći u situaciju da mamograf bude u nekoj od 45 opština, koliko ih ima u Vojvodini, a mamograf će kod nas biti najmanje 5 nedelja, saznajemo od predsednice opštine Apatin Dubravke Korać.
Ovo je prilika da se naše sugrađanke pregledaju i srećna sam što je zaista veliki broj žena prijavljen za preventivni pregled. 250 žena samo iz Sonte i još 250 sa teritorije čitave opštine, tako da je to zaista veliki značaj za javno zdravlje naše opštine pogotovo kada znamo činjenicu da žene kod kojih u slučaju da se dijagnostifikuje neka poteškoća, imaju mogućnost da odmah odu na dalje preglede, što daje veću mogućnost da se potencijalna bolest izleči, rekla je Dubravka Korać.

Predsednica naše opštine dodala je i da će mamograf nakon Sonte, biti preseljen u Prigrevicu gde će se nastaviti sa pregledima.


Izuzetno sam zahvalna Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo jer je prepoznao značaj ovog projekta, pogotovo jer ima jako lepu saradnju sa našom opštinom, tako da mislim da ćemo zaista postići ozbiljan efekat. Pogotovo sam srećna jer je probuđena svest kod naših žena da se same prijavljuju, gde se vidi razlika od pre dve godine kada je bilo mnogo više poziva iz Doma zdravlja ka ženama gde smo ih na neki način i ubeđivali da se prekontrolišu, a sada posle dve godine i kampanje koja se vodila putem nacionalnih medija, imamo situaciju da se žene same prijavljuju, a svi znamo da je prevencija mnogo efikasnija i jeftinija od kasnijeg eventualnog lečenja, poručila je Dubravka Korać.

Izvor i foto: soapatin.org