Ulaganje u izgradnju i revitalizaciju kanalske mreže kod Kikinde

U saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, odnosno JP ”Vode Vojvodine”, Grad Kikinda ulaže značajna sredstva u održavanje i revitalizaciju postojeće kanalske mreže u sistemu DTD. Samo tokom protekle dve godine, Kikinda je sufinansirala radove na održavanju 30 kilometara kanalske mreže, a dodatnih 30 kilometara trebalo bi da bude urađeno i tokom ove godine.
Završetkom radova na sanaciji kanala Kinđa, tačnije na samom rubnom delu Kikinde, privodi se kraju program sufinasiranja održavanja i revitalizacije postojeće kanalske mreže u sistemu DTD za 2021. godinu. Radovima je bilo obuhvaćeno šest katastarskih opština: Kikinda, Mokrin, Banatsko Veliko Selo, Rusko Selo, Iđoš i Sajan.

“Prethodne dve godine, iz programa sufinansiranja, uredili smo 30 kilometara kanalske mreže, u vrednosti 77 miliona dinara. Većina tih sredstava iskorištena je na uređenje Kikindskog kanala, takozvanog DTD kanala, čime će on postati plovan od sajanske ustave, pa sve do Kikinde”, kazao je Arsen Arsenov iz VPD “Gornji Banat”.

Projekat sufinanisiranja radova na održavanju i revitalizaciji postojeće kanalske mreže započet je 2007. godine. Kako je najavljeno, ovogodišnjim programom, planirano je uređenje dodatniih 30 kilometara kanala.

“50 procenata ulaže grad, 50 procenata JP ”Vode Vojvodine”. Nastavljamo sređivanje kanalske mreže. Ove godine radićemo pre svega u onim katastarskim opštinama u kojima do sada nismo, a to su Banatska Topola i Bašaid. Planirano je uređenje dodatnih 30 klilometara. To su veoma značajni radovi za poljoprivrednike”, rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

“Uređenjem ove kanalske mreže, značajno smo poboljšali funkciju odvodnjavanja, odnosno odbranu od unutrašnjih i spoljašnjih voda”, napomenuo je Arsenov.

Upravo zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima, i stanje kanalska mreža trenutno je funkcionalnije. Podsećamo, sredstva za radove na kanalskoj mreži obezbeđuju se od zakupa poljoprivrednog zemljišta. Ove godine, planiran je iznos od 22 miliona dinara.

Izvor i foto: rtv.rs