U Kikindi obezbeđenja sredstva za dalji razvoj infrastrukture

Zahvaljujući popdršci i sufinansiranju Uprave za kapitalna ulaganja APV i Ministarstva privrede, Grad Kikinda dobio je sredstva za strateške projekte, važne za dalji razvoj infrastrukture. Tokom jula, otpočeće radovi na zameni oko 6 kilometara vodovodnih cevi, kao važan deo projekta izgradnje fabrike vode. Do kraja godine, u okviru Industrijske zone Rasadnik, biće završena interna saobraćajnica.

Sredstva za sufinansiranje projekta Rekonstrukcije distributivnog sistema vodovodne mreže u Kikindi obezbedila je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. U okviru projekta izgradnje fabrike vode, za kikindsku lokalnu samoupravu to je svakako jedan od prioriteta:

“U aktuelnoj prvoj fazi finansiranja, grad je dobio sredstva u iznosu od 90 miliona dinara. Iznos koji će grad sufinansirati iznosi 20 miliona dinara. Projektom je obuhvaćeno skoro 6 kilometara vodovodne mreže koja će biti rekonstruisana, tačnije 5.824 metra vodovodnih cevi koje će biti zamenjene,” kaže Miroslav Dučić, član Gradskog veća zadužen za komunalnu infrastrukturu.
Radovi bi trebali da otpočnu 1. jula, a njima će biti obuhvaćerno oko 500 domaćinstav, u 14 gradskih ulica. Čitav posao na zameni vodovodnih cevi trebalo bi da bude završen do kraja 2023. godine:

“50 procenata vodovodnih cevi ispunjava kvalitete i važeće standarde, ali imamo problem sa oko 20 procenata vodovodnih cevi, koje zahtevaju zamenu. To su azbest-cementne cevi”, kaže Miroslav Dučić, član Gradskog veća zadužen za komunalnu infrastrukturu.

Do kraja ove godine, trebalo bi da budu završeni radovi na izgradnji interne saobraćajnice unutar industrijske zone Rasadnik. Taj kikindski projekat, podržalo je Ministarstvo privrede:

“Vrednost tog Ugvora, koji će finasirati Republika Srbija je 45,3 miliona dinara, a tim što je grad Kikinda obezbedila iz gradskog budžeta još 61 milion dinara za tu namenu. Ovim ćemo u potpunosti staviti u funkciju Induistrijaku zonu Rasadniuk, koja je bruto površine 22,6 helktara”, napominje Saša Tanackov, Član Gradskog veća zadužen za privredu i investicije.

Inače, industrijska zona Rasadnik deo je i Slobodne zone Subotica, što bi trebalo da bude argument više za privlačenje potencijalnih investitora i ulaganja u privredu severa Banata.

Izvor i foto: rtv.rs