Samsung potvrdio da je hakovan

Samsung je u ponedeljak potvrdio da su neki od kompanijinih podataka ukradeni u okviru sajber napada, koji je prvi put prijavljen tokom vikenda.

U izjavi za Bloomberg, južnokorejski elektronski gigant je otkrio da je probijanje bezbednosti dovelo do toga da bude otkriven “određeni izvorni kod koji se odnosi na rad Galaxy uređaja”, ali to nije uticalo na akreditive korisnika i zaposlenih.

Iako Samsung nije otkrio ko stoji iza ovog problema, južnoamerička hakerska grupa “Lapsus$” preuzela je odgovornost. Organizacija je na torentu objavila datoteku od 190GB, koja navodno uključuje izvorni kod bootloader-a za sve najnovije Samsung uređaje, kao i kod koji se odnosi na biometrijsku verifikaciju i enkripciju na Galaxy telefonima i tabletima. Napadači su takođe možda dobili pristup poverljivim podacima u vezi sa kompanijom “Qualcomm”.

Pomenute informacije stižu manje od nedelju dana nakon što je ista grupa objavila da je prigrabila oko 1TB podataka, uključujući skice i izvorni kod, od proizvođača čipova – kompanije “Nvidia”.

“Trenutno ne očekujemo nikakav negativan uticaj na naše poslovanje ili kupce. Primenili smo mere kako bismo sprečili dalje slične incidente i nastavićemo da pružamo usluge našim klijentima bez smetnji”, potvrđuje Samsung u svom saopštenju.

Izvor: b92
Foto: Unsplash