Podrška osobama sa invaliditetom ostaje prioritet

Darija Kisić Tepavčević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posetila je udruženje distrofičara „Bolji život“ u Smederevu povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica i istakla da podrška osobama sa invaliditetom ostaje prioritet.

Reč je o organizaciji koja poslednjih deset godina radi na osnaživanju sopstvenih kapaciteta, a njeni predstavnici su delegaciju ministarstva danas dočekali u nedavno kompletno odnovljenim i adaptiranim prostorijama.

Sredstva za te radove bila su delom obezbeđena kako iz gradskog budžeta tako i kroz dodatnu podršku resornog ministarstva.

Kako je ovom prilikom istaknuto, u Smederevu postoji 10 udruženja osoba sa invaliditetom sa oko 1.200 članova, a osim redovne podrške, u prošloj godini (3,1 milion), Ministarstvo je opredelilo dodatna četiri miliona i 300 hiljada dinara za finansiranje tri projekta među kojima je i kompletna rekonstrukcija prostorija udruženja „Bolji život“.

Kisić Tepavčević je istakla da predan rad tog udruženja predstavlja dobar primer i da je resorno ministarstvo posvećeno konstantnom radu na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

Za nepune tri godine, postavljeno je više od 100 rampi u 40 lokalnih samouprava, a brojni javni objekti su prvi put od osnivanja postali svima pristupačni. U prošloj godini, za 512 lokalnih organizacija, izdvojeno je 430 miliona dinara, poručeno je ovom prilikom.

U istom cilju, sprovodi se i kampanja „Srbija bez barijera“ pod čijim je okriljem realizovan foto konkurs „Inkluzivna Srbija“, a autorima najboljih fotografija su danas uručene i nagrade. To su Nenad Duraković iz Zrenjanina, Tijana Simić iz Beograda i Milan Srdić iz Novog Sada.

Izvor: gradskeinfo.rs
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić