Odžaci: Luka Bogojevo jedan od prvih projekata koji će se realizovati kroz saradnju sa IFC-om

Predstavnici Vlade Srbije i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupe Svetske banke, potpisali su danas Sporazum o saradnji na pripremi projekata javno-privatnog partnerstva u oblasti infrastrukture, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Naša zemlja će u saradnji sa IFC za Centralnu i Jugostočnu Evropu dobijati najkvalitetnu koncesionu dokumentaciju za sprovođenje projekata javno-privatnog partnerstva, pri čemu će 80 odsto troškova na izradi obe dokumentacije snositi naši partneri iz IFC-a – kazao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović nakon potpisivanja sporazuma sa regionalnim menadžerom IFC za Centralnu i Jugostočnu Evropu Ari Nainom.

Prema njegovim rečima, prva dva projekta koja će se realizovati primenom ovog sporazuma su luke u Prahovu i Bogojevu.

– Ovo će istovremeno značiti dobijanje IFC kao koncesionog savetnika sa najvećim svetskim renomeom što će dodatno privući velike svetske kompanije da učestvuju u koncesionim postupcima za ove luke – izjavio je ministar.

Momirović dodao je da će se izgradnjom deset auto-puteva i brzih saobraćajnica Srbija povezati sa čitavim regionom i Evropskom unijom, ali će na taj način i Srbija biti premrežena najmodernijim putevima.

Kako je istakao, Srbija polako ulazi u završnu fazu izgradnje osnovne saobraćajne infrastrukture i danas se postavljaju temelji za ono što treba da usledi, a to je puno iskorišćavanje svih transportnih kapaciteta i pozicioniranje Srbije kao saobraćajnog čvorišta.

– Za ispunjenje tog cilja moramo da realizujemo važne projekte koja imaju za cilj razvoj rečnog i vazdušnog saobraćaja, a upravo za realizaciju tih projekata je potpisivanje današnjeg sporazuma od ogromnog značaja – zaključio je Momirović.

Dodao je i da je Srbija dokaz da su koncesije najefikasnije sredstvo razvoja aerodroma.

Ukazao je da beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, zahvaljujući koncesionaru, danas postiže izuzetne rezultate, uprkos tome što se radi o jednoj od najpogođenijih industrija u svetu usled pandemije.

– Pored toga, u Srbiji je zakonom propisano da se luke razvijaju dodelom lučkih koncesija, a u dolazećem periodu razmotrićemo razvoj intermodalnih terminala takođe po modelu javno-privatnog partnerstva i koncesija – kazao je Momirović.

Izvor i foto: ico.rs